Vesti
05.09.2022. 14:16
Beta

SPC

Porfirije odlikovao Viktora Orbana

Viktor Orban 5.9.2022
Izvor: EPA / MAX BRUCKER

Patrijarh srpski Porfirije uručio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu orden Svetog Save prvog stepena, najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC), u "znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC i izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva dva naroda".

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je na svečanosti u Vladi Mađarske u Budimpešti ocenio da su "zahvaljujući trudu" premijera Mađarske i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosi dva naroda "verovatno najbolji u poslednjih nekoliko stoleća".

"Odlikujemo Vas najvišim odličjem, ordenom koji nosi ime Svetog Save, prvog predstojatelja autokefalne SPC, za Vaše ključne zasluge u odnosima naša dva naroda, ali i za štedru i nesebičnu podršku koju na različite načine Mađarska pruža Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim prosvetnim i kulturnim ustanovama u Mađarskoj", naveo je Porfirije.

Ocenio je da se u savremenom svetu, "suočenom sa talasima novih sistema vrednosti koji se ne retko agresivno globalno nameću s ciljem da uruše svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže za "hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja".

"To su vrednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živeli. Po tome smo mi isti, među nama nema razlike", naveo je patrijarh.

On je Orbanu uručio i faksimil Miroslavljevog jevanđelja, najstarije sačuvane srpske rukopisne knjige iz 12. stoleća.

Navodeći da je u toku "bitka za dušu Evrope", mađarski premijer ocenio je da tu bitku "ne možemo dobiti bez pravoslavne braće".

"Mi smo ljudi mira, želimo mir, ali se nažalost nalazimo usred jednog rata, a to je, kao što ste i sami rekli, bitka za dušu Evrope. Mi nemamo izbora u našim životima, u životima naše dece i naših unuka i treba da prihvatimo ono što nam je Bog odredio. Lično sam ubeđen da tu bitku ne možemo da dobijemo bez jedinstva hrišćana, bez naše pravoslavne braće", naveo je Orban.

Dodao je da će "do kraja života" biti ponosan na odlikovanje SPC.

"Prvo, jer sam to odlikovanje dobio od brata hrišćanina. Drugi razlog, jer sam odlikovanje dobio od jednog pravoslavnog brata, a treći razlog je što sam odlikovanje dobio od jednog Srbina. Sva tri razloga su veoma važni za mene", naveo je mađarski premijer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istraživanje pokazalo: Orban u Srbiji popularniji od Dodika
stanovništvo, ljudi

Istraživanje

29.06.2022. 17:05

Istraživanje pokazalo: Orban u Srbiji popularniji od Dodika

Među građanima Srbije čak 78 odsto njih smatra da u spoljnoj politici nema mesta za želje i osećanja, već da je politika stvar interesa, pokazalo je istraživanje Demostata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve