Vesti
07.10.2022. 09:00
Marko R. Petrović

Zavrnuta slavina

Ostaje li Srbija bez ruske nafte?

Nafta
Izvor: Shutterstock

Ruska nafta od 1. novembra, po svemu sudeći, neće biti dostupna Srbiji. Nafta iz Rusije, inače, stiže tankerima do luke Omišalj na Krku, odakle se naftovodom JANAF transportuje do Novog Sada, odakle dalje ide na preradu u Rafineriju Pančevo.

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija, međutim, ne uključuje izuzeće za Zapadni Balkan, zbog stava Beograda prema uvođenju sankcija Moskvi.

Vest o tome prvi je objavio Radio "Slobodna Evropa", pozivajući se diplomatske izvore. Oni i citiraju neimenovanog diplomatu koji je, kako kažu, bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija:

"Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice EU su se složile sa ovim stavom."
 

Prema prvobitnom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je, navodno, bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte. Razlog za to pronalažen je u potrebi da se zaštiti energetska sigurnost regiona.

Srbija je i ranije bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Derogacijom, odnosno izuzećem od sankcija, prema prvobitnoj ideji bio bi omogućen tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske. Jedini uslov bio bi da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Srbija je u 2021. godini gotovo polovinu godišnjih potreba za naftom zadovoljavala tako što ju je kupovala iz Iraka, dok je oko četvrtinu dobijala iz sopstvenih izvora iz Vojvodine, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Među zemljama iz kojih Srbija uvozi naftu su i Kazahstan i Norveška.

Rusku naftu je Srbija 2021. godine kupovala da bi zadovoljila svega 16 odsto potreba.

Međutim, kako je početkom maja ove godine izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija je u "poslednjih mesec dana kupuje 60 odsto ruske nafte, umesto iračke, jer je jeftinija".

To će sada očigledno morati da se menja. Naime, kako je objavio Radio „Slobodna Evropa“, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije.

Diplomatski izvori potvrdili su i da su nakon dubinske analize evropski stručnjaci došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diverzifikovan te da izuzimanje od ograničenja nije potrebno jer više "nije nužno kupovati rusku naftu". Imajući u obzir tu činjenicu, kao i protivljenje nekih država članica EU izuzimanju, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ambasadori EU su, 4. oktobra, postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Postavlja se pitanje, naravno, kako će Srbija da nadoknadi naftu koja joj bude nedostajala. Jedna od opcija je da preko JANAF-a nabavlja veće količine nafte iz drugih neruskih izvora.

Druga opcija mogla bi da bude nabavka ruske nafte, ali drugim putem. Evropska unija je, naime, još ranije od sankcija izuzela zemlje koje nemaju izlazak na more, pa tako naftu iz Rusije i u narednih godinu i po mogu da kupuju Mađarska, Češka, Poljska, ali i Bugarska.

Pitanje je, međutim, cene po kojoj bi ta nafta stizala u Srbiju, ali i da li postoje slobodni kapaciteti u okolnim zemljama preko kojih bi eventualno Srbija mogla da dobije naftu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Edi Rama nagovestio važno otkriće gasa i nafte u Albaniji
Edi Rama

Kompanija Shell

05.07.2022. 14:23

Edi Rama nagovestio važno otkriće gasa i nafte u Albaniji

Albanski premijer Edi Rama nagovestio je da je kompanija Shell blizu veoma važnog otkrića gasa i nafte u Albaniji, koje će u velikoj meri uticati ne samo na budućnost te zemlje, već i na energetsku budućnost Evrope.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve