Vesti
17.12.2021. 06:05
Marko R. Petrović

Važan korak napred

Otvaranje klastera četiri - kraj evropskog "posta"

Oliver Varheji i Ana Brnabić 16.12.2021.
Izvor: TANJUG / CONSILIUM EUROPA EU

Srbija je pregovore o članstvu u Evropskoj uniji počela 21. januara 2014. godine. Do sada je otvorila 22 od 35 poglavlja, a nedavnim otvaranjem klastera četiri prekinuta je dvogodišnja pauza u otvaranju pregovaračkih poglavlja

Konačno je prekinut dvogodišnji "post“ kada je u pitanju otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruženju Srbije Evropskoj uniji. Srbija je do sada otvorila 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Reč je o poglavljima 25 i 26, koja se odnose na nauku i istraživanje, odnosno na obrazovanje i kulturu.

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu u utorak 14. decembra otvoren je klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom. Po novoj metodologiji, naime, poglavlja se grupišu u klastere sličnih tema.

A u klasteru četiri, naslovljenom sa "Zelena agenda i održiva povezanost“, nalaze se četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Transevropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Zanimljivo je da se otvaraju poglavlja koja se tiču ekologije, klimatskih promena i energetike upravo u trenutku kada se ceo svet suočava sa ozbiljnom energetskom krizom, i dok u Srbiji sve više raste svest o neophodnosti očuvanja životne sredine.

Odluka o otvaranju klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je, inače, još 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je rekla da će otvaranjem tog klastera Srbija biti dodatno u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja kvaliteta vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije.

Poglavlje 27 je, inače, najskuplje za implementaciju, ali i poglavlje za čije će zatvaranje, verovatno, biti potrebno najviše vremena. Tačnije, usaglašavanje srpskih standarda sa evropskim u ovoj oblasti biće proces koji će trajati i nakon što Srbija eventualno jednog dana postane punopravna članica evropske porodice. Takva je situacija, inače, sa još nekim državama članicama EU.

U poslednje tri godine, inače, izgrađeno je mnogo energetskih objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, a od 2014. godine do danas država je uložila približno 600 miliona evra samo u izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

Procene su da je samo u oblasti upravljanja vodama potrebno uložiti oko šest milijardi evra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je, nakon što je Srbija otvorila klaster četiri u pregovorima sa EU, da je to ogromna motivacija za dalje i da Srbija nastavlja reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

"Veliki i važan korak i uspeh na kome želim da čestitam svim građanima, vladi, predsedniku. Ovo je nama ogromna motivacija za dalje. Mi nastavljamo reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije, kako bismo ojačali našu državu i kako bismo čitav evropski put iskoristili da se bolje živi. Želim da zahvalim svim članicama EU, kao i Evropskoj komisiji, pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, saslušaju i nagrade sve što smo uradili, da idemo brže i da radimo bolje, i da u 2022. otvorimo klaster tri i da se spremimo za otvaranje još jednog klastera“, rekla je premijerka Srbije.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji ocenio je da je otvaranjem klastera četiri na Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom potvrđeno da je zemlja "učinila važan korak napred“ ka priključivanju EU.

Srbija je pregovore o članstvu u EU počela 21. januara 2014. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mate Granić: "Hrvatski je interes da Srbija uđe u EU"
Mate Granić 7.9.2021.

Intervju

08.09.2021. 19:47

Mate Granić: "Hrvatski je interes da Srbija uđe u EU"

"Potrebno je koncentrisati se na rešavanje otvorenih pitanja i na budućnost. A jedna od stvari u budućnosti je i evropski put Srbije. Jedna od stvari je i rešavanje situacije u BiH. Prema tome, i te kako ima posla. Dakle, treba se okrenuti prema budućnosti, a nikakve zapaljive politikantske izjave ne mogu donositi nikakvu korist međusobnim odnosima."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve