Vesti
11.06.2023. 18:05
R.E

Region

Otvoreni Balkan: Lakše do posla

open balkan 11.6.2023
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Inicijativa "Otvoreni Balkan“ uskoro bi trebalo da donese još novih koristi žiteljima Zapadnog Balkana. Ovog puta na redu je lakše zapošljavanje u zemljama članicama inicijative – Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

"U ’Otvorenom Balkanu’ smo trenutno fokusirani na tržište radne snage i radimo na tome da u julu uspostavimo jedinstveni identifikacioni broj za sve ljude na tržištu zemalja članica ove inicijative i da oni mogu slobodno da se zaposle u bilo kojoj od ove tri zemlje“, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović.

On je govoreći na konferenciji "Open Balkan Forum 2“ koju je organizovao "Libek“ naveo i da se radi i na saobraćajnim integracijama Srbije, Severne Makedonije i Albanije, odnosno da jedan tag za elektronsku naplatu putarine funkcioniše u ove tri zemlje.

"Radimo i na uspostavljanju posebne linije za komunikaciju za građane zemalja članica ’Otvorenog Balkana’ i da, kao što postoji takva linija za građane EU, postoji i za građane ’Otvorenog Balkana’“, rekao je Momirović.

Ocenio je da je ekonomska integracija regiona jedan od prioriteta Srbije i da je ona veoma važna za kompanije jer, kako je naveo, nema ni širih ekonomskih integracija dok se susedi ne integrišu.

Prema rečima Momirovića, pošto se proces pridruživanja Evropskoj uniji razvukao, tri zemlje Zapadnog Balkana odlučile su da naprave iskorak i tako je nastao "Open Balkan“.

"To je avangardna, originalna inicijativa nastala na ovom prostoru, praćena sa puno prepreka i sumnji, ali mi smo uspeli da ukinemo veliki broj taksa i barijera i da ubrzamo procese na granicama tri zemlje, što posebno znači za kompanije iz prehrambene industrije“, rekao je Momirović.

Dodao je da je "Otvoreni Balkan“ pre svega zamisao ekonomske prirode, ali da će on dati i dobre političke efekte.

Ocenio je da bi ova inicijativa trebalo da se proširi pre svega na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kojima je, prema njegovim rečima, mesto u "Otvorenom Balkanu“.

Objašnjavajući taj stav, naveo je da je, pored podataka da se 60 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije odvija sa Evropskom unijom i da je Kina drugi najveći investitor u Srbiji, neophodno znati da je pojedinačna razmena Srbije najveća sa Bosnom i Hercegovinom, a što se tiče Crne Gore kao zemlje usmerene ka turizmu, da najveći broj turista u ovu zemlju dolazi upravo iz Srbije.

"Moramo da radimo na rešavanju problema čekanja na granicama u regionu. Besmisleno je, recimo, da se stoji satima kod Višegrada na ulazu u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Momirović i naveo da kamioni na nekim granicama čekaju i do 15 sati što privredi nanosi veliku štetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta će Crnoj Gori doneti parlamentarni izbori
1

Danas na biralištima

11.06.2023. 08:05

Šta će Crnoj Gori doneti parlamentarni izbori

Današnji vanredni parlamentarni izbori bi mogli da daju naznake da li će Crna Gora, članica NATO, prevazići duboke političke podele i nestabilnost koje su ometale njen put ka pridruživanju Evropskoj uniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve