Vesti
12.09.2022. 15:20
Marko R. Petrović

Poruka iz Ankare

"Otvoreni Balkan“ za celovitu Bosnu

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Od nekih osporavana, od većine podržana, regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan“, očigledno, ipak, daje rezultate, ali zadobija i podršku izvan regiona. Nije u pitanju samo to da joj vetar u leđa daju Sjedinjene Američke Države, već su jasne signale koji ukazuju šta misle o njoj poslale i Mađarska i Turska.

Ministri inostranih poslova ove dve zemlje, Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu, naime, bili su gosti na poslednjem, beogradskom samitu "Otvorenog Balkana“, koji je održan prvih dana septembra. Već njihov sam dolazak šalje određeni signal, koji pojačavaju i njihove izjave.

Sijarto je, naime, poručio da bi, da samo od Mađarske zavisi, ceo region već bio deo Evropske unije, dok je Čavušoglu poručio kako Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke da bi brže napredovao i da bi bio postignut veći prosperitet.

U ovom trenutku možda je mnogo značajnija upravo poruka koja je stigla iz Ankare, najpre preko Čavušoglua, a nekoliko dana kasnije i preko predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je pošao na balkansku turneju.

Važna je pre svega zbog uticaja koji bi Turska mogla da ima na bošnjački deo političkog spektra u Bosni i Hercegovini koji se, za sada, protivi priključivanju BiH "Otvorenom Balkanu“.

Čavušoglu je rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu. Prvi je politička kriza u BiH, a drugi je dijalog Beograda i Prištine.

On je izrazio nadu da će "Otvoreni Balkan“ pospešiti pristupni proces zemalja učesnica i dodao da se nada da će sve više zemalja pristupiti toj inicijativi.

"Postoji mnogo toga što može da se uradi kroz ovu inicijativu“, ocenio je šef turske diplomatije.

"Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini biće na vrhu našeg dnevnog reda“, naglasio je Čavušoglu i dodao: "Ne možemo dozvoliti još jedan sukob u srcu Balkana.“

S te strane gledano, mogli bismo se zapitati i da li bi, zapravo, "Otvoreni Balkan“ mogao da se posmatra kao nekakav garant celovitosti dejtonske BiH, odnosno da li bi Ankara mogla da utiče na bošnjački deo vlasti u Sarajevu da razmotre mogućnost priključenja.

U tom smislu značajna je i zahvalnost koju je, prilikom gostovanja Erdogana u Beogradu, pokazao predsednik Srbije prema Turskoj podršci "Otvorenom Balkanu“, ali i naporima da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ponovili su, kako je rekao Vučić, i stavove oko integriteta BiH.

"Ja sam dodao i oko poštovanja Dejtonskog sporazuma i integriteta Republike Srpske u okviru BiH. Razgovarali smo o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i o trilateralnom susretu između Turske, BiH i Srbije“, rekao je Vučić.
 

Kao pre svega ekonomska inicijativa, "Otvoreni Balkan“ bi najpre uticao na privrednu saradnju BiH sa ostalim državama regiona, što bi bez sumnje uticalo i na političku stabilnost BiH. S druge strane, pozitivno bi uticao na smanjenje "sive ekonomije“ i korupcije prisutne po vertikali u gotovo svim nivoima vlasti, koja, po svim analizama, izjeda bosanskohercegovačko društvo kao kancer.

No, ima i onih koji misle da je tako nešto teško sprovodivo i sumnjaju da je uticaj Turske na Sarajevo toliki da je moguće umilostiviti ga u pogledu "Otvorenog Balkana“.

Profesor Željko Budimir sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka jedan je od tih skeptika, ocenjujući da i Turska, pre svega, sve što radi – radi iz svog, najpre ekonomskog interesa.

Osnovnu prepreku, međutim, on vidi u snažnom protivljenju "političkog Sarajeva“ ovoj inicijativi.

"Iako je ona pre svega ekonomska, oni u njoj vide pokušaj Srbije da dominira regionom, a oni ne žele da prihvate da je Srbija ekonomski lider regiona. Drugo, oni teže formiranju unitarne Bosne i Hercegovine, dakle antiustavne BiH. Ta inicijativa, koju ja pre svega doživljavam kao ekonomsku inicijativu osmišljenu zbog toga da države koje još nisu postale članice EU ostvare svoje ekonomske interese, ne poklapa se sa njihovim viđenjem budućnosti BiH“, ocenjuje profesor Željko Budimir za "Ekspres“.
 

Drugi problem je, kako kaže, i taj što Bosna ne nastupa samostalno, jer "ona je protektorat“, te posledično mnogo toga zavisi od stava njihovih mentora. Njihov najveći mentor, doduše, jesu Sjedinjene Američke Države, koje podržavaju inicijativu "Otvoreni Balkan“, ali Budimir dodaje da "Sarajevo često zna i da solira“.

Amerika, naravno, nije jedina država koja ima uticaj na političare u Sarajevu, tu su i neke evropske zemlje, pa i Turska, ali Budimir naglašava da Ankara ipak nije toliko politički uticajna kad je reč o Sarajevu.

"Turska se u svemu vodi svojim ekonomskim i političkim interesima. Takva je stvar i sa inicijativom koju promovišu da građani zemalja regiona mogu da putuju u Tursku samo sa ličnom kartom. Ta turska inicijativa vođena je njihovim pragmatičnim interesima, da vežu za sebe ovaj prostor ekonomski, jer Turska je ekonomski jača od svih zemalja regiona“, kaže Budimir.
 

Kada je o političkom uticaju Ankare na Sarajevo reč, međutim, sagovornik "Ekspresa“ ocenjuje da on nije toliko veliki koliko bi neki želeli da bude, odnosno kolikim ga neki predstavljaju.

"Mnogo je veći uticaj SAD i pojedinih evropskih zemalja. Pritom i dalje traje utakmica među islamskim centrima moći ko će imati najveći uticaj na Sarajevo. A to je utakmica između Turske, arapskih zemalja i Irana“, ocenjuje Željko Budimir.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve