Vesti
15.06.2021. 12:34
R.E./RTS

Vučić iz Brisela

"Ovakvom sastanku još nisam prisustvovao..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: AFP POOL / JOHN THYS / POOL

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem u Briselu, da je Kurti u Brisel došao da bi rekao da se neće dogovoriti ni oko čega. Predsednik je rekao da je video mnogo neodgovornosti i neozbiljnosti. Prema njegovim rečima, Srbija će biti posvećena dijalogu koji će biti nastavljen do kraja jula.

Vučić je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Briselu, rekao da "ovakvom sastanku nije prisustvovao" i da to nije imalo nikakve veze sa realnošću i odgovornošću.

Najavio je da će Srbija dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da je dogovoreno da sledeća runda bude do kraja jula. 

"Ne znam šta bih vam rekao, da budem iskren mislim da i dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati, dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog, nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnossti, sve drugo bi bilo izlišno komentarisati", istakao je Vučić.

Poručio je da za građane Srbije ima tri važne vesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: AFP POOL / JOHN THYS / POOL

"Prva je da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su potpisali, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u Miloševićevo vreme. Bio sam blag i nisam želeo da ukažem, ovo je odsustvo realnosti, ozbiljnosti i odgovornosti", naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da su razgovarali o nestalim osobama i o tome koliko je važno otkriti mesto gde je sahranjen svaki Albanac i Srbin.

"Ponudio sam i mislim da je to naišlo na razumevanje u potpunosti Borelja i Lajčaka, da nam uvek kažu kad imaju sumnju gde se nalazi grobnica, da ćemo otvoriti to mesto, tražio sam da nam se na devet lokacija dozvoli da iskopamo jer sumnjamo da tamo ima ubijenih Srba. Rekli su da ne može, kada smo pitali zašto rekli su jer je Veljko Odalović na čelu komisije za nestala lica, neki Gebels, meni više on liči na Gebelsa nego odalović. Nisam video racionalan pristup", naveo je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od Bajdena za srećan put
Džo Bajden

Dijalog u Briselu

14.06.2021. 08:00

Od Bajdena za srećan put

„Sve što je potpisano mora da se sprovede. Nije to samo pritisak na Prištinu i formiranje Zajednice srpskih opština, već i na Srbiju koja će morati da prizna Kosovo u postojećim granicama“, ističe Šeholi.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve