Vesti
17.01.2022. 11:20
R.E.

Zvanično saopštenje

Pedijatri: Odložiti polazak u školu

učionica, škola
Izvor: ANA-MPA / VASILIS PSOMAS

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje online.

Takav stav zauzeli su imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi negoprethodni sojevi i zahvata decu.

U saopštenju dostavljenom medijima, Udruženje navodi da je njihov stav od početka pandemije da se daje prednost održavanju nastave u školi u odnosu na onlajn koncept, kad god je to moguće.

Ističu da je taj stav formiran na osnovu analize epidemioloških prilika, karakteristika prethodnih sojeva kovid infekcije kod dece i preporuka evropskih pedijatrijskih udruženja i SZO.

"Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Podsećaju i na okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana.

Iz Udruženja navode da bi se moglo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

Udruženje pedijatara smatra da bi polazak u školu na klasičan način trebalo odložiti naredne dve nedelje.

Takođe, Udruženje pedijatara apeluje na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to, navode, najbolji način da umanjimo mogućnost zaražavanja i zaštitimo sebe i svoje najmlađe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve