Srbija
17.01.2022. 10:35
Tanjug

Nastava u Srbiji

Đaci u Vojvodini krenuli u školu, za Centralnu Srbiju odluka u sredu

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Učenici osnovnih škola u AP Vojvodina ovog ponedeljka kreću na nastavu posle završenog zimskog raspusta. Nastava će biti realizovana kroz neposredan rad u školi, saopštilo je ranije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Srednjoškolci u Vojvodini će nastavu pohađati po kombinovanom modelu i biće podeljeni u dve grupe. Obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i ostale sve vreme tokom boravka u školama.

Ministarstvo ističe da je potrebno pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku) i naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van ustanove.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u periodu od 1. do 11. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 2.084 (0.27 odsto).

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid-19 u istom periodu iznosio je 2.8 odsto.

Što se tiče Centralne Srbije ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta, dodajući da će se u sredu znati tačan model nastave za drugo polugodište.

Ružić je za RTS rekao da će učenici osnovnih škola u Vojvodini, koji su se danas vratili u školske klupe, neposredno pohađati nastavu na početku drugog polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model – jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Naveo je da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

"U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou", kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara, kako kaže, udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

"Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja'', rekao je Ružić.

Naveo je da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostoija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca dosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Kada je reč o onlajn nastavi, ministar je kazao da su primere dobre prakse pokazali sami nastavnici i da se sve što je korišheno prošle školske godine, koristi i sada.

Što se tiče fakulteta gde je u toku ispitni rok, prate se, dodao je, preporuke resornog ministarstva. "Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave", naveo je Ružić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vrlo konkretni zahtevi prosvetnih radnika Srbije
škola, đaci

Protest

04.11.2021. 15:45

Vrlo konkretni zahtevi prosvetnih radnika Srbije

​​​​​​​Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) okupili su se ispred Vlade kako bi još jednom ukazali na, kako kažu, višegodišnju borbu za pravedne platne razrede.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve