Vesti
06.07.2022. 15:36
Beta

Viola fon Kramon

Pitanje registarskih tablica se rešava do kraja jula?

tablice, automobili
Izvor: Shutterstock

Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je u Strazburu da očekuje da nerešeno pitanje Beograda i Prištine o registarskim tablicama bude rešeno do kraja jula.

"Postoji dugo nerešeno pitanje registarskih tablica i nadali smo se da ćemo i to moći da rešimo ovog meseca, ali uvek ima uspona i padova i u ovom trenutku ne vidimo volju sa obe strane, ali generalno pokušavamo da pronađemo rešenje pre kraja jula ili bar u razumno vreme tokom leta", izjavila je ona nakon usvajanja rezolucije o Kosovu.

Prošle nedelje Vlada Kosova je donela odluku o uvođenju nove mere reciprociteta prema Srbiji, koje uključuju obaveznu zamenu ličnih karata izdatih od srpskih vlasti privremenom potvrdom, kao i obavezu preregistracije vozila na "RKS" tablice do 30. septembra.

Rezolucija o Kosovu usvojena je ove srede sa 469 glasova za, 96 je bilo protiv, a 72 uzdržana.

U rezoluciji o Kosovu evroposlanici su pohvalili povećanu političku stabilnost i posvećenost Kosova evropskom putu i ponovili poziv članicama EU u Savetu da hitno daju bezvizni režim za gradjane Kosova, ističući da dalje odlaganje potkopava kredibilitet EU.

Usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju".

Fon Kramon je novinarima rekla da rezolucija o Kosovu obuhvata vladavinu prava, sudstvo, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"U rezoluciji pozivamo na implementaciju ustavne odluke o Visokim Dečanima i izgradnju puta koji prolazi kroz zaštićenu zonu. Pozivamo vlasti da nemaju selektivan pristup primeni vladavine prava u ovom slučaju", rekla je ona.

Dodala je da neprimenjivanje dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine "pokazuje manjak posvećenosti", što je kritikovano u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Postoje tri opcije za registarske tablice na Kosovu
automobili

Pregovori u toku

17.03.2022. 18:35

Postoje tri opcije za registarske tablice na Kosovu

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da 21. aprila ističe rok za trajno rešenje za registarske tablice, a da su trenutno na stolu u Briselu tri opcije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve