Vesti
06.07.2022. 13:48

Evropski parlament

Usvojene rezolucije o Srbiji, Kosovu i BiH - šta to tačno znači

eu, evropski parlament
Izvor: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Rezolucija, zasnovana na izveštaju koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 523 glasa za, protiv je bilo 78 poslanika, uz 34 uzdržana.

Usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju".

U rezoluciji se izražava duboko žaljenje što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti u Beogradu da se hitno usklade sa spoljnopolitičkim odlukama EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji.

Evropski parlament poziva Srbiju da preispita svoje odnose sa Rusijom u oblasti odbrambene politike i da prekine oblike vojne saradnje sa Rusijom, navodi se u rezoluciji.

Evroposlanici izražavaju podršku budućem članstvu Srbije u EU i pozivajuj vlast da nedvosmisleno pokaže privrženost evropskim vrednostima, standardima i pravilima, kao i političku volju za sprovođenje reformi, naročito u oblasti vladavine prava.

Navodi se da srpske vlasti treba da preduzmu dodatne korake radi jačanja slobode medija i pozivaju se da preduzmu mere za garantovanje slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U rezoluciji poslanici EP ponovo izražavaju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evroposlanici pozdravljaju obnovu pluralistikog parlamenta posle aprilskih izbora, ali i izražavaju žaljenje zbog izrazito polarizovanog političkog okruženja tokom kampanje, praćenog ograničenim medijskim pluralizmom i raširenim pritiskom na birače.

Srpske vlasti se takođe pozivaju da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da obustave retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Evropski parlament je usvojio sve pismeno podnete amandmane na rezoluciju o Srbiji, ali ne i usmeno predložen amandman Bilčika kojem se usprotivilo više od neophodnih 38 poslanika.

Bilčik je usmenim amandmanom želeo da unese u rezoluciju da EP "žali zbog povećanja tenzija u odnosima Beograda i Prištine, u vezi sa pitanjima registarskih tablica i slobode kretanja, i da ponovo ukazuje na značaj bavljenja svim otvorenim pitanjima kroz dijalog uz posredstvo EU".

Poslanici Evropskog parlamenta su usvojili i rezolucije o Kosovu i o Bosni i Hercegovini. Za rezoluciju o Bosni i Hercegovini glasalo je 479 evroposlanika, 81 je bio protiv, a 75 uzdržano.

Evroposlanici su ponovo potvrdili podršku evroatlantskoj orijentaciji BiH, ali su oštro osudili retoriku mržnje i ometajuće akcije, uključujući povlačenje i opstrukciju državnih institucija, posebno od rukovodstva u Republici Srpskoj.

Oni su pozvali sve političke aktere u BiH da se bezuslovno vrate u institucije države i napreduju sa EU reformama, naročito u oblasti vladavine prava.

Rezolucija o Kosovu usvojena je sa 469 glasova za, 96 je bilo protiv, a 72 uzdržana.

U izveštaju o Kosovu evroposlanici su pohvalili povećanu političku stabilnost i posvećenost Kosova evropskom putu i ponovili poziv članicama EU u Savetu da hitno daju bezvizni režim za gradjane Kosova, ističući da dalje odlaganje potkopava kredibilitet EU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evropska unija donela važnu odluku koja se odnosi na gas
gas

Skladišta

27.06.2022. 21:20

Evropska unija donela važnu odluku koja se odnosi na gas

Države članice EU dogovorile su se danas da sva skladišta prirodnog gasa u Uniji treba da budu dopunjena do najmanje 80 odsto kapaciteta za sledeću zimu, zbog mogućnosti da Rusija dodatno smanji isporuke.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve