Vesti
12.09.2022. 09:27
Beta

Srbija

Počeo Evroprajd u Beogradu: Evo šta sve treba da znate o tome

LGBT
Izvor: Shutterstock

Evropska LGBTI+ manifestacija Evroprajd, čiji je Beograd domaćin ove godine, biće zvanično otvorena ispred Palate Srbija i trajaće do nedelje 18. septembra, saopštili su organizatori.

Tradicionalna šetnja, na čijem održavanju organizatori insistiraju, zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

Pored Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja inostranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan i veliki broj izložbi, aktivističkih, edukativnih, kulturnih i zabavnih dogadjaja.

U okviru Evroprajda, najavljene su i dve večeri koncerata, na kojima će u petak i subotu nastupiti domaći i evropski izvodjači, poput Senide, Sare Jo, Angeline, Roia Pereza, Patrika Mejsona i mnogih drugih..

Beogradski Evroprajd biće, kako su naveli organizatori, istorijski, jer je prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i u ovom delu Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada prvobitno su doneli odluku o otkazivanju te manifestacije iz bezbednosnih razloga.

Vučić je u subotu, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj se govorilo i o Evroprajdu, izjavio da će MUP 96 sati pre održavanja manifestacije Evroprajd, u zakonskom roku, doneti odluku o njegovom održavanju.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić više puta je isticao da će ta manifestacija biti održana po planu, sa svih više od 130 najavljenih događaja, kao i da će šetnje biti iako je policija zabrani.

"Mi smo odlučni da se šetnja desi prema planu, ne možemo imati Evroprajd bez šetnje, i mi na šetnji insistiramo. Svesni smo da policija može da je zabrani, bilo je ranije, ali sve te četiri zabrane su bile protivustavne", kazao je on.
 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da se protive održavanju Evroprajda jer, po njegovim rečima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da "preoblikuje naše vrednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili".

On je izjavio i da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se Srbija zbog Evroprajda našla "u raljama života“
Parada ponosa, prajd, LGBT

Neprestane tenzije

02.09.2022. 13:15

Kako se Srbija zbog Evroprajda našla "u raljama života“

Odlazeća vlada Ane Brnabić imaće prilično težak zadatak – da obrazloži odluku o zabrani održavanja "Evroprajda“, odnosno "Parade ponosa“ 17. septembra u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve