Vesti
02.09.2022. 13:15
R. E.

Neprestane tenzije

Kako se Srbija zbog Evroprajda našla "u raljama života“

Parada ponosa, prajd, LGBT
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Odlazeća vlada Ane Brnabić imaće prilično težak zadatak – da obrazloži odluku o zabrani održavanja "Evroprajda“, odnosno "Parade ponosa“ 17. septembra u Beogradu.

Zadatak je težak pre svega zbog toga što tu odluku treba obrazložiti ne samo domaćoj javnosti, nego pre svega onima koji na održavanju ove manifestacije insistiraju. Istovremeno, međutim, to obrazloženje ne sme da bude takvo da izazove nezadovoljstvo onih koji bi u njemu mogli da se prepoznaju kao najodgovorniji za zabranu "Prajda“.

Zvuči komplikovano? Pa, i jeste. Jer Srbija se, ponovo, našla "u raljama života“, a nema "tetke iz Bosanske Krupe“ da je spase. Ko je gledao film Rajka Grlića, dodatno objašnjenje mu nije potrebno od čega je tetka spasla Šteficu Cvek.

Najmekše je to za sada objasnio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za britansku agenciju Rojters, ocenivši da je Srbija "pozornica za posredni rat između Istoka i Zapada“.

"Srbija je u posebnoj ili specifičnoj situaciji, u Srbiji kroz političke aktere, kroz obostrani nevladin sektor, kroz medije, kroz različite društvene grupe, imate bukvalno rat proksija velikih sila, i to vidite na ulicama svaki dan, u svakom smislu“, poručio je Vučić.
 

Vučić je dao intervju Rojtersu dan posle "Litije za spas Srbije“ protivnika gej parade, na kojoj su mogle da se vide ruske zastave i transparenti sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina, a koju su predvodili pripadnici "Noćnih vukova“, srpske podružnice moto-kluba čije članove na Zapadu često opisuju kao Putinovu pretorijansku gardu.

"Ne mogu da kažem da je to (protest) bio posredni napad jer je tamo bilo mnogo običnih ljudi… ali da li postoji posredni sukob u Srbiji… ima ga, nema sumnje, Istok i Zapad“, kazao je Vučić za Rojters.

Na pitanje da li je litija odraz antizapadnog sentimenta, on navodi da jednim delom jeste.

"Sa druge strane, Zapad ne razume i ne želi da razume da narod svaki dan sluša – morate da uradite ovo oko Kosova, morate da pustite da se organizuje ovo, pa morate ono, pa nećemo da vam otvorimo taj klaster jer vi niste još za nas, to izaziva otpor kod ljudi, a niko na Zapadu to neće da čuje“, ocenio je Vučić, dodavši kako su prethodnih godina, kada je "Prajd“ održavan bez problema, izostale pozitivne ocene.

I tako ispada da svako sa strane ima neki svoj interes da se, zapravo, tenzije oko "Prajda“ neprestano održavaju. Jer sa obe strane to vide kao priliku da dodatno pritiskaju Srbiju u pokušaju da je nateraju da se apsolutno svrsta uz jednu stranu – pre svega u pogledu sukoba u Ukrajini.

Ni jedni ni drugi, međutim, ne nude ništa zauzvrat, već je jedini benefit koji bi Srbija mogla da vidi neukidanje onoga što već ima – s jedne strane ruskog gasa, a sa druge statusa kandidata za članstvo u EU i održavanja "statusa quo“ po pitanju Kosova.

Na kraju, pojavilo se i pismo kojim je Ana Brnabić 2019. godine kao premijerka podržala kandidaturu Beograda za mesto održavanja "Evroprajda“ 2022. godine. Šta to pismo dokazuje? Pa, rekli bismo, ništa. Nema sumnje da bi takvo pismo Ana Brnabić i danas potpisala. Razlika je jedino u tome što 2019. godine u Ukrajini nije besneo rat i Srbija nije bila u tako delikatnoj poziciji u kojoj je pritiskaju sa svih strana i, govoreći joj kako to čine za njeno dobro, zapravo samo rade u korist sopstvenih interesa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU o Evroprajdu: "Pomno ćemo pratiti tu temu"
gej, homoseksualci, 13. 9. 2021.

Ana Pisonero

29.08.2022. 11:43

EU o Evroprajdu: "Pomno ćemo pratiti tu temu"

Evropska unija je izrazila žaljenje što su vlasti Srbije najavile da će otkazati ili odložiti panevropsku LGBTIQ manifestaciju Evroprajd, navodeći da će "pomno pratiti tu temu".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve