Vesti
16.11.2023. 11:53
Beta

Brisel

Završen sastanak Lajčaka i delegacije Beograda: Trajao duže od dva sata

EU, Evropska Unija
Izvor: Shutterstock

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak je u Briselu duže od dva sata razgovarao sa delegacijom Beograda koju predvodi Petar Petković, a glavna tema je bila izrada statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

Za vreme razgovora Lajčaka sa delegacijom Beograda, paralelno su održani i zasebni sastanci stručnjaka, o nestalim licima i o energetici, javlja Juronjuz Srbija.

Posle sastanka sa delegacijom Beograda, Lajčak se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Ranije je najavljeno da bi posle odvojenih razgovora sa svakom od strana mogao da usledi trilateralni sastanak.

Lajčak se prošle nedelje u Prištini sastao sa Bisljimijem i predstavnicima kosovske opozicije, a ove nedelje u Beogradu sa Petkovićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle Lajčakove posete Beogradu i Prištini najavljeno je da će ZSO biti glavna tema današnjih razgovora u Briselu.

Novi nacrt statuta ZSO u Prištinu i Beograd je 21. oktobra donela "velika petorka", odnosno predstavnici SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije koji su razgovarali sa Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

O tom nacrtu statuta, koji zapadna petorka opisuje kao "moderan i izbalansiran evropski predlog", bilo je reči i na odvojenim sastancima Kurtija i Vučića sa liderima EU, Francuske, Nemačke i Italije 26. oktobra u Briselu.

Vučić i Kurti su tada odvojeno razgovarali sa Lajčakom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i liderima Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni, a potom i sa savetnicima lidera tri najmoćnije evropske zemlje.

Posle tih sastanaka, Borel je izjavio da su zapadni predstavnici "izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog" za osnivanje ZSO i insistirali da strane iskoriste tu priliku, ali da dogovor lidera Srbije i Kosova "nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi".

Vlada Kosova je tada saopštila da je Kurti na sastancima ponovio da je spreman da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, dogovoren u februaru u Briselu, ali da Vučić to nije želeo.

Vučić je posle sastanaka izjavio da je papir koji je "velika petorka" donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu "dobra osnova" za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Dan posle tih sastanaka, 27. oktobra, Šolc, Makron i Meloni su pozvali Beograd da isporuči faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, a Prištinu da pokrene proceduru za formiranje ZSO, navodeći da strane u suprotnom "rizikuju da izgube važne prilike".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je kasnije da faktičko priznanje kosovske nezavisnosti znači da Beograd treba da primeni Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovo nije "alfa i omega" evropskih integracija Srbije
Kosovo

Emanuel Žofre

15.11.2023. 08:08

Kosovo nije "alfa i omega" evropskih integracija Srbije

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre kazao je da  Kosovo nije "alfa i omega" evropskih integracija Srbije, ali jeste deo paketa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve