Vesti
10.04.2023. 13:59
Beta

Maja Gojković

"Polovina romskih devojčica stupa u brak pre punoletstva"

Brak, burma
Izvor: Shutterstock

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Maja Gojković, izjavila je da je cilj tog tela da se "kroz koordinisani rad intenzivnije deluje na iskorenjivanju društvene anomalije" dečijih brakova kojih je najviše među Romima, a predstavljaju ozbiljnu povredu i ženskih i dečijih prava.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture na čijem čelu je Gojković, ona je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova u Palati Srbija rekla da procenat dečjih brakova -  pre 18. godine, u opštoj populaciji iznosi šest odsto, a u romskoj 56 odsto.

"Slična slika je i kada govorimo o uzrastu pre petnaeste godine, gde jedan posto devojčica iz opšte populacije (već tada) ulazi u brak, naspram 16 odsto među romskim devojčicama", kazala je Gojković.
 

Navela je da da samo 64 odsto dece iz romskih naselja završi osnovnu školu, dok svega 28 odsto pohađa srednju.

Rekla je da podaci pokazuju da je 5,1 odsto žena iz romske populacije postalo majka pre petnaeste godine života, odnosno da je čak 38,1 odsto Romkinja rađalo pre punoletstva.

Gojković je istakla da je Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, zajedno sa UNICEF-om, 2019. godine pokrenulo inicijativu za formiranje Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova.

"Zahvaljujući aktivnostima svih članica Nacionalne koalicije i odlučnom pristupu Vlade Srbije, već četvrte godine postižemo značajne rezultate na unapređenju prava dece" i istakla da je najbitniji da je Srbija godinama među državama s niskom stopom zastupljenosti dečjih brakova u poređenju sa globalnim i regionalnim nivoom", istakla je Gojković.
 

Na sastanku u Palati Srbija bli su i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministarka pravde Maja Popović i direktorka Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Dejana Кostadinova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate zašto je baš točak na zastavi Roma?
romi

Međunarodni dan Roma

08.04.2022. 17:39

Da li znate zašto je baš točak na zastavi Roma?

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila u čast održavanja prvog većeg susreta romskih predstavnika u Čelsfildu kraj Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve