Vesti
08.06.2021. 18:15
Tanjug

"Čuvajte svoju Republiku"

Poruka Ratka Mladića nakon presude

Ratko Mladić, 8. 6. 2021.
Izvor: Tanjug / AP Pool / Peter Dejong

General Ratko Mladić poručio je narodu Srpske da čuva svoju Republiku i dodao da je to najvažnije, rekao je njegov sin Darko Mladić, nakon susreta sa ocem.

"Zna Ratko šta narod misli o njemu. Poručuje da se čuva Republika Srpska i da nije on bitan, već opstanak Republike Srpske", rekao je Darko Mladić za RTRS.

Dodao je da je njegov otac posebno zahvalan predsedniku Sudskog veća koji je imao izdvojeno mišljenje u presudi, te dodao da je poručio da bi se zabrinuo da su ga oslobodili.
 

"NATO mu je sudio i osudio ga zbog toga što je branio svoj narod i sprečio planove NATO da Srbe proteraju sa svojih vekovnih ognjišta", rekao je Mladić.
 

Dodao je da je Ratko Mladić poručio ljudima da ne budu zabrinuti i da čuvaju Republiku Srpsku.

"Naš narod mora da nastavi da se bori i da je čuva, a da njegova sudbina nije bitna", rekao je Darko Mladić.

Ranije u ponedeljka, neposredno nakon izricanja presude, sin Ratka Mladića je za Tanjug rekao da je potrebno analizirati presudu i videti gde postoji prostor za reviziju "koja može teoretski da dovede do oslobađajuće presude".

"Imali smo to u praksi prema srpskim oficirima, kao što je bio Šljivančanin, što je bilo iznenađujuće tada“, rekao je Mladić dodajući da je to postupak koji traje.

Darko Mladić posebno ističe da je mogućnosti revizije to što presuda nije bila jednoglasna i što je sudija iz Zambije Prisca Matimba Niambe svojim protivljenjem u "gotovo svim tačkama svima gurnula prst u oko".

"Mislim da to daje nadu da postoje ljudi od ljudskog i profesionalnog integriteta bez obzira na sve nepravde koje smo doživeli“, kazao je Mladi i dodao da je važno to što je Matimba Niambe imala dovoljno integriteta i ljudske hrabrosti da bude u svim najvažnijim tačkama optužnice protiv odluke prvostepenog veća.

Jedino je, dodaje on, potvrdila tačku vezano za uzimanja članova UN za taoce.

Darko Mladić kaže da Tribunal radi na ovaj način već skoro tri decenije.

"Očigledno je bilo važnije potvrditi presudu od istine i utvrđivanja pravnih činjenica. Želeo bih da čestitam toj ženi na hrabrosti. Ko poznaje kako funkcioniše UN u Hagu zna da se radi o privilegijama koje pripadnici ničim ne bi u svojim matičnim zemljama uživali. To je zatvoreni krug koji se hrani ovakvim pričama da smo zločinci. Njima je to potrebno“, objasnio je Mladić.

On je rekao je da je sa majkom propratio izricanje presude u posebnoj prostoriji, a što se oca tiče misli da je dobro i mirno podneo izricanje presude.
 

"Upravo idem kod njega da popričam o svemu tome. Nismo se videlo godinu i po. On se nije mnogo ni uzbudio, bio je spreman na to“, kazao je Mladić. Dodao je da je dobro što niko iz publike nije bio tu da provocira kao što je ranije bio slučaj.
 

Na pitanje predstoji li borba i oko odluke gde će njegov otac služiti kaznu, rekao je da je to pitanje u rukama administracije Tribunala.

"Ne znam da li možemo da utičemo na to“, istakao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Ratko Mladić, 8. 6. 2021.

Konačna presuda

08.06.2021. 16:39

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve