Svet
08.06.2021. 18:25
Tanjug

Svetski mediji o Mladiću

HITNO: Doživotna robija počinje u Hagu

Novinari, Hag, 8. 6. 2021.
Izvor: EPA / ANP / ROBIN UTRECHT

Svetski mediji su pod oznakom "hitno" preneli vest da je Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Rojters je preneo da se u pisanom sažetku žalbene presude navodi da Žalbeno veće odbija Mladićevu žalbu u celini, odbija žalbu tužilaštva u celini i potvrđuje izrečenu kaznu doživotnog zatvora od strane sudskog veća. Agencija navodi da će Mladić ostati u pritvoru u Hagu dok ne bude postignut dogovor u kojoj zemlji će služiti kaznu.

I AP je preneo da je Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo doživotnu kaznu zatvora bivšem lideru bosnskih Srba Ratku Mladiću za genocid i druge zločine tokom rata vođenog u BiH od 1992. do 1995. godine. Američka agencija navodi da to znači da će 79-godišnji bivši general koji je, kako kažu, terorisao Bosnu tokom rata, provesti ostatak života u zatvoru.

BBC je preneo da je Ratko Mladić izgubio u žalbenom postupku na presudu iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je petočlano veće zaključilo da Mladić nije pružio dokaze da se ponište prethodne osuđujuće presude protiv njega, iako se predsedavajuća veća usprotivila po gotovo svim tačkama.

CNN je preneo da će Ratko Mladić morati da odsluži kaznu doživotnog zatvora pošto je odbačena njegova žalba i da je današnjom odlukom završeno poslednje veliko suđenje o ratnim zločinima na Balkanu pred sudom Ujedinjenih nacija.

Vest o tome da je Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, prenela je i ruska novinska agencija Tass.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Ratko Mladić, 8. 6. 2021.

Konačna presuda

08.06.2021. 16:39

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.
Close
Vremenska prognoza
mist
16°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve