Vesti
17.12.2022. 16:45
Rade Jerinić

Crna Gora

Posle Čađenovića, neka se spremi Katnić

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Da li specijalno tužilaštvo radi protiv mafije ili za mafiju – glavno je pitanje koje se mesecima postavlja u Crnoj Gori. Odgovor je usledio u petak 9. decembra hapšenjem specijalnog tužioca Sašе Čađenovića, tužioca koji je potpisao gotovo sve optužnice protiv pripadnika kavačkog klana. Danas se sumnjiči da je član baš ove kriminalne grupe, i to još od 2020. godine.

Da li je novac od šverca kokaina doveo do toga da nema razlike između mafijaša i tužilaca? Da li mafija radi za tužioce ili tužioci za mafiju? Da li je posle Čađenovića na redu hapšenje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i kakve veze sa svim tim imaju bezbednosne službe?

Razrešenje Milivoja Katnića, bivšeg specijalnog tužioca za organizovani kriminal, u februaru ove godine pokrenulo je niz afera u Crnoj Gori, u kojima su razotkrivene veze mafije i pojedinaca iz državnih institucija, i to najpre na osnovu dokaza koje je Evropol dostavio crnogorskom tužilaštvu.

A sve je, umesto iz tužilaštva, krenulo iz medija. Najpre, u aprilu kada je podgorički portal "Libertas“ objavio "skaj“ prepisku Miloša Medenice, sina bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, sa kriminalcima. Usledilo je hapšenje Vesne Medenice i to kada je pokušala da sa podgoričkog aerodroma otputuje za Beograd, a zatim i njenog sina Miloša kome su lisice na ruke stavljene na tom istom aerodromu, ali po povratku iz Beograda, gde se navodno lečio od bolesti zavisnosti.

Slučaj Petra Lazovića: kriminalac ili policajac na tajnom zadatku

"Libertas“ je zatim objavio novu aferu: "skaj“ prepisku Petra Lazovića, pripadnika tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost, i policajca Ljuba Milovića. Na drugoj strani "skaj veze“ bili su kriminalci iz kavačkog klana.

Po objavljivanju ove prepiske utvrđeno je da je cela konverzacija sa sve fotografijama od Evropola još prošle godine dostavljena specijalnom tužilaštvu Crne Gore. U dokumentima Evropola piše da su Lazović i Milović članovi kavačkog klana, direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, kao i u šverc oružja i šverc cigareta.

"Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, zaključak je Evropola.

Tužilaštvo je razmatralo dostavljenu prepisku, a upravo je tužilac Saša Čađenović u januaru ove godine stavio potpis na odluku da u ovom slučaju nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Odgovornost za Čađenovićevu odluku odmah je preuzeo već razrešeni glavni specijalni tužilac uz objašnjenje da je Petar Lazović, kao pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost, kontakt sa kavačkim klanom ostvario kao policajac na tajnom zadatku.

Novo rukovodstvo Državnog tužilaštva Crne Gore sa Vladimirom Novovićem na čelu, međutim, nije imalo takav stav. Predmet je ponovo otvoren i po nalogu SDT-a Lazović je uhapšen u julu ove godine, i to zbog krivičnog dela "stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja“. Za drugoosumnjičenim u ovom postupku, policijskim inspektorom Ljubom Milovićem koji je u bekstvu, raspisana je poternica.

Češljanje predmeta

A onda je novi tužilac Novović istragu usmerio i na tužioca Čađenovića, s ciljem da se preispita njegovo postupanje u predmetima organizovanog kriminala. Istraga je prošlog petka dovela do hapšenja Čađenovića, tužioca koji je za sve vreme Katnićevog šefovanja važio za njegovog glavnog saradnika. On je vodio postupak protiv okrivljenih u predmetu "državni udar“ i najvažnijim slučajevima od ukupno 72 podignute optužnice protiv pripadnika škaljarskog i kavačkog klana. Na mestu specijalnog tužioca ostao je i posle Katnićevog razrešenja.

Katnić smatra da je Čađenovićevo hapšenje, u stvari, put do njegovog hapšenja. On je za medije izjavio da je reč o akciji s namerom da se Čađenović isključi iz predmeta za pokušaj terorizma i drugih predmeta organizovanog kriminala, da je Čađenović kolateralna šteta i da je cilj on.

A šta piše u zahtevu za istragu?

Čađenović se sumnjiči za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična dela zloupotrebe službenog položaja. Dojučerašnje kolege terete ga da je kao specijalni tužilac za organizovani kriminal radio po nalozima Radoja Zvicera, Petra Lazovića, Radovana Mujovića i ostalih visokorangiranih članova kavačkog kriminalnog klana.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da je iz prikupljenih dokaza, a posebno razmatranjem pojedinih krivičnih predmeta na kojima je radio Čađenović kao specijalni tužilac, ali i na osnovu kriptovane "skaj“ komunikacije između pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je on postao pripadnik kriminalne organizacije kavački klan, sredinom 2020. godine. Njegova uloga i zadaci bili su, kako se navodi u krivičnoj prijavi, "da kao specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka“.

Radonjić je takođe saopštio i da su prethodno u istrazi saslušana trojica službenika policije, čiji su iskazi pružili specijalnom tužiocu dovoljno dokaza i podataka za vođenje krivičnog postupka protiv Čađenovića.

Najvažnija izjava Radonjića odnosi se na dalji tok istrage.

"Uhapšenom tužiocu određen je pritvor i to zbog opasnosti od bekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svedoke, ali i na saučesnike, što znači da istraga može biti proširena i na druga lica, pa i u Državnom tužilaštvu Crne Gore i Uprave policije, koja su, kroz svoje službene i druge aktivnosti, delovala u korist kriminalne organizacije, a ne u interesu službe i javnom interesu, kad se za to prikupe dokazi određenog kvaliteta“, kazao je Radonjić.

Izolacija u pritvoru

Saša Čađenović je i pred sudijom negirao izvršenje krivičnih dela. Po određivanju pritvora on je smešten u istražni zatvor, gde po pravilima mora da bude strogo odvojen od svih pritvorenika u čijim predmetima je postupao. Takođe, on iz bezbednosnih razloga ne sme imati kontakte ni sa jednim pritvorenim članom škaljarskog ili kavačkog kriminalnog klana. Isto važi i za ostale kojima je pritvor određen na njegov predlog.

Poznat sin, tata još poznatiji

Petar Lazović je sin najčuvenijeg pripadnika crnogorske tajne službe Zorana Lazovića, već decenijama poznatog po vezama sa političkim vrhom Crne Gore, ali i sa kriminalcima. Iz tajne službe prebačen je u javnu bezbednost, odnosno MUP, gde je i penzionisan početkom ove godine, i to kao načelnik Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala. Poslednja akcija na toj funkciji bilo mu je privođenje Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Radoja Zvicera u Kotoru u januaru ove godine, kao i sprečavanje ubistva Belivuka i Miljkovića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Crna Gora nedvosmisleno uz NATO u vezi sa ratom u Ukrajini"
Dritan Abazović 29. 11. 2022.

Dritan Abazović

29.11.2022. 14:59

"Crna Gora nedvosmisleno uz NATO u vezi sa ratom u Ukrajini"

Crna Gora nedvosmisleno stoji uz svoje partnere iz NATO-a po pitanju rata u Ukrajini, izjavio je u Bukureštu crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve