Vesti
18.10.2023. 12:24
R.E.

Predsednik Srbije u Kini

"Potpisan rekordan broj sporazuma"

1
Izvor: BETA/Pool Sputnik Kremlin / Grigory Sysoyev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

"Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama. Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, potpisano je čak 18 sporazuma - rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma", rekao je Vučić novinarima i dodao:

"Ponovo sa sam razgovarao sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom, pošto su albanski mediji pisali da samo što Kenija nije potpisala da priznaje Kosovo. Očekujem ga uskoro u Beogradu. Ne možete za drugog da garantujete, ali mislim da će poštovati teritorijalni integritet Srbije i povelju UN".

Vučić se dotakao i predstojećih izbora u Srbiji.

"Na narodu je da izabere, mi ćemo naravno volju građana priznati, a moje je da čestitam pobedniku. Ja vidim da su oni u svoju pobedu sigurni, a mi koji ne gledamo u prošlost i koji želimo da gledamo u budućnost borićemo se i pokušati da pobedimo".

Predsednik Srbije izjavio je i da inicijativa "Pojas i put" prerasta u globalni projekat impresivnih razmera.

"Stara kineska poslovica kaže ako želite da buidete bogati prvo izgradite puteve, mogla bi danas da se preformuliše u 'ako zemlja želi da ima prosperitet, da se ekonomski razvije trebalo bi prvo da razvije ekonomsku infrastrukturu, puteve, pruge i luke. Zato smo prihvatili inicijativu produbljavanja saradnje sa Kinom", poručio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su iz Brisela poručili Srbiji o organizaciji EXPO 2027
Evropska unija

Uskoro i sastanak

17.10.2023. 14:40

Šta su iz Brisela poručili Srbiji o organizaciji EXPO 2027

Evropska komisija (EK) očekuje da Srbija poštuje pravila javnih nabavki u pogledu ugovaranja radova za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero.
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve