Vesti
12.06.2020. 18:42
M. Paunović

Povratak otpisane

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Koliko god delovalo nezamislivo, s obzirom na aktuelne okolnosti, jedan događaj učinio je da, makar na jedan dan, priče o koronavirusu i predstojećim izborima u Srbiji postanu pase. Bilo je to 3. juna ove godine, dana kada se rodio Željko Ražnatović, unuk folk dive Svetlane - Cece Ražnatović.

Nakon trubača ispred privatne klinike i tradicionalnog cepanja majice novopečenog oca, slavlje se preselilo u vilu u Ljutice Bogdana gde je isto veče priređeno slavlje dostojno Cecinog naslednika. Više desetina zvanica, sam krem estradnog neba Srbije, pokoji ministar, spektakularni vatromet i žurka do zore bili su nepresušni izvor tema za kafenisanje u danima koji su usledili.

Međutim, svega nedelju dana kasnije isto slavlje okarakterisano je kao potencijalno novo žarište koronavirusa u Srbiji. U medijima se pojavila informacija da su Svetlana i Veljko Ražnatović pozitivni na Covid-19, kao i još nekoliko poznatih ličnosti koje su prisustvovale slavlju. Samim tim svi gosti sa proslave postali su potencijalni zaraženi, a tačan broj obolelih i dalje nije poznat jer su se pojedini tek podvrgli testiranju. Desetine zvanica puta ljubljenje tri puta (po osobi)... Računica je jasna.

Naravno, bez ikakve osude, proslava Ražnatovićevih treba da posluži isključivo kao primer kako je većina stanovništva vrlo brzo zaboravila na činjenicu da je korona ikada postojala, odnosno da je i dalje među nama. Gotovo preko noći smo ostavili iza sebe strah od nekakvog „novog života“ koji je trebalo da podrazumeva obavezno nošenje zaštitnih maski i život bez zagrljaja. Suprotno tome klubovi, kafane, splavovi i kafići ispunjeni su gotovo svakodnevno, a u gradski prevoz retko ko ulazi sa zaštitnom maskom i rukavicama. Sve je i više nego normalno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Koliko smo se brzo odrekli discipline, verovatno najbolje govori podatak da je od trenutka kada je u Srbiji registrovano 18 novoobolelih do momenta kada je registrovano 98 novozaraženih prošlo svega četiri dana, što je rezultiralo da danima broj novoobolelih ne pada ispod 60. Uprkos svemu, mi i dalje ne prestajemo da pričamo o tome kada će uslediti i da li ćemo biti dovoljno spremni za drugi talas.

Koliko su paradoksalni naš način života i briga o drugom talasu potvrđuje istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija „Valicon“, a koje govori da građani Srbije pokazuju najviši stepen zabrinutosti za širenje koronavirusa u regionu.

Povezane vesti - Da li smo spremni za drugi talas?

Istina je samo jedna, da bi došlo do drugog talasa, moramo da se rešimo prvog. O tome je nedavno govorila i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

"O drugom talasu možemo da pričamo onog momenta kada vidimo da više nema prijavljenih, pa da imamo novo razbuktavanje“, istakla je Kisić Tepavčević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Da smo daleko od takvog scenarija potvrdio je i epidemiologa Branislava Tiodorovića, koji je u izjavi za N1, između ostalog, istakao da javnost mora da bude svesna da je virus i dalje prisutan.

"Samo se smanjio broj osoba koje ga nose. Široko i dalje testiramo i veoma obimno sprovodimo takozvana rana epidemiološka istraživanja da bismo na taj način mogli na vreme da otklonimo izvore infekcije. Mi smo još daleko od toga da kažemo biće nula novih pozitivnih, to će sigurno trajati tokom celog juna“, rekao je Tiodorović. Očekivano, s obzirom na broj stanovnika, ili ne, presek stanja koji je usledio u sredu, 10. juna pokazao je da je od 66 novoobolelih, čak 45 zaraženih registrovano u Beogradu. To je inače bio i najlošiji rezultat zabeležen u glavnom gradu još od 30. aprila, kada je potvrđeno 90 novozaraženih. Razlog za ovakav rezultat, makar ako je verovati Dariji Kisić Tepavčević, leži u porodičnim okupljanjima, porodičnim kontaktima, kontaktima u radnim kolektivima, ali i u drugim zatvorenim prostorima.

Povezane vesti - VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

"Virus je tu i to jasno pokazuje time što čim mu dozvolimo da se prenese, on se prenese. To vidimo i po porastu broja obolelih u određenim kolektivima“, istakla je Tepavčević za Tanjug.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dakle, korona se vratila daleko brže nego što je u našim mislima nestala. Sa planovima za predstojeće letovanje otišli smo predaleko, držeći se čvrsto za reči struke da drugi talas možemo da očekujemo u kasnu jesen. Međutim, uporno zaboravljamo da smo i dalje u prvom talasu i da nikako ne uspevamo da ga se rešimo. S jedne strane ,ovakvo ponašanje većine građana je razumljivo. Mnogima su nedelje protekle odsečeno od bliskih osoba, bez druženja, provoda, u nemogućnosti da obavljaju svakodnevne navike. Ipak, preterano opuštanje i zaboravljanje da je i dalje na snazi preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, moglo bi da dovede do toga da se pojedine mere vrate na snagu, da maske i rukavice ponovo postanu obavezne, možda i socijalna distanca. Tako nešto najavio je doktor Predrag Kon koji je za „Blic“ istakao da u Srbiji i dalje traje epidemija virusa Covid- 19 i da bi određene mere mogle da se vrate, poput zabrane javnog okupljanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bismo mogli da proglasimo kraj epidemije. Zakonski imamo mere koje su obavezujuće za starije osobe i hronične bolesnike, dakle u zatvorenom prostoru moraju da stave maske. Svakako svi oni koji žele sebe da zaštite, kao i zdravlje starijih osoba, staviće maske u zatvorenom prostoru. Takođe, bez obzira na to što nošenje maski nije obavezno u javnom prevozu, bez njih ne bi trebalo ulaziti u javni prevoz. To posebno važi za starije i hronične bolesnike, ali i za sve druge, jer kao što smo već rekli, tu postoji velika mogućnost od zaražavanja", napomenuo je Kon.

Iako situacija pomalo zabrinjava, sve se na kraju dana svodi na našu odgovornost. Koronu smo očigledno prerano otpisali i zaboravili da i dalje živimo sa njom. O ovoj činjenici bi trebalo da razmišljamo češće, a ne samo kada se u toku dana iznenadimo informacijama o broju novoobolelih. Mislimo o prvom talasu, od drugog smo još uvek daleko.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve