Vesti
15.11.2021. 10:39
Tanjug

Siniša Mali najavio

Poznato kada počinje isplata dodatnih 20 evra pomoći

novac, pare, novčanik
Izvor: Shutterstock

Prijava za dodatnih 20 evra državne pomoći građanima počela je, a ministar finansija Siniša Mali je najavio da će isplata te pomoći početi 7. decembra penzionerima, korisnicima socijalne zaštite i osobama koje izdržavaju kazne, dok će 8. i 9. decembra 20 evra dobiti i ostali građani.

Objasnio je da danas počinje prijava za dodatnih 20 evra za sve građane koji se nisu prijavili za prethodnu pomoć, dok svi koji su dobili po 30 evra u maju i novembru ne moraju da se prijave.

Napomenuo je, gostujući na RTS, da se smirivanje inflacije, koja je prema projekcijama na gornjoj granici, očekuje u drugom kvartalu sledeće godine.
 

"Mi smo ovu prijavu otvorili za one koji su u međuvremenu postali punoletni, koji su dobili državljanstvo, prebivalište, koji su se predomislili da, ipak, hoće da dobiju deo pomoći od države. Ja sam u osam sati dobio informaciju da se 3.500 građana prijavilo za ovu pomoć", kazao je Mali.
 

Navodi da je država ukupno uložila osam milijardi evra da pomogne našoj privredi i građanima.

"Svako obećanje koje smo dali isplatili smo i ispunili smo i u dan i u dinar. Zato imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto za ovu godinu, a s druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost", naveo je Mali.

Dodao je da će udeo javnog duga Srbije u bruto društvenom proizvodu biti 58,2 odsto, što je, kako je naveo, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

"U doba krize država se pokazala, reagovala, pokazala da je ozbiljna, da je stabilna i mi smo našu privredu spasli", rekao je Siniša Mali i dodao da je makroekonomska stabilnost najveća pomoć privredi.

Na pitanje da li ga brine inflacija, koja će, prema projekcijama, biti na gornjoj granici od četiri odsto, Mali je istakao da MMF i druge institucije kažu da će se inflacija smiriti u drugom kvartalu sledeće godine.

Siniša Mali
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

"To je inflacija koja je podstaknuta ponudom, uvezena je spolja zbog cene energenata, zbog svih prekida u lancima snabdevanja koji su izazvani kovidom 19. Dakle, mi očekujemo smirivanje na tom polju", naveo je Mali.

Govoreći o konkretnim paketima pomoći građanima, Mali je naveo da ih u ovom trenutku nema, ali da nije rekao da ih neće biti.

"Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava kada je kovid u pitanju, kada je, pogotovu, energetska kriza u pitanju i ono što je za mene najvažnije, za budžet za narednu godinu, vi imate u tom budžetu povećanje plata u javnom sektoru za 7,3 odsto, sedam odsto za sve zaposlene, osam odsto za one koji su u vojsci...", rekao je Mali.
 

Podsetio je i na povećanje penzija po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, kao i na to da će penzionerima biti isplaćeno dodatnih 20.000 dinara, čime će povećanje iznositi 11,2 odsto.

"Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto. Minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, 300 evra, tako da sa te strane to je podrška građanima i životnom standardu građana", kazao je Mali.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan
Siniša Mali

"Bolji nego ikada"

22.10.2021. 11:16

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji bolji nego ikada i da je on zadovoljan njime i izrečenim pohvalama na račun vođenja ekonomije u našoj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve