Vesti
25.02.2022. 17:05
Tanjug

Branko Ružić

Predškolske ustanove u Srbiji: 11.000 novih mesta

Deca, igralište, park
Izvor: Shutterstock

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je prilikom obilaska tri lokalne samouprave na jugu Srbije, da Ministarstvo intenzivno radi na povećanju kapaciteta u predškolskim ustanovama širom Srbije

"Uz podršku Svetske banke, kroz Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gradimo i dograđujemo vrtiće u 35 lokalnih samouprava i na taj način obezbeđujemo 11.000 novih mesta za smeštaj mališana“, rekao je Ružić.

On je dodao da je strateški cilj Ministarstva da se poveća obuhvat dece predškolskim vaspitanjem.

Ministar je rekao da su u Vladičinom Hanu i Prokuplju počeli radovi na novim objektima, dok je u selu Pukovcu u opštini Doljevac objekat stare škole, renoviran, dograđen i opremljen i predat deci vaspitačima ovog mesta na upotrebu.

"Naš plan je da brišemo liste čekanja za vrtiće tako što ćemo obezbediti dobre uslove za boravak dece, uz stručan pedagoški nadzor vaspitača, dok se roditelji posvećuju svojim poslovnim obavezama. Želimo da naši vrtići budu okruženje povoljno za fizički, emocionalni i socijalni razvoj“, rekao je ministar Ružić.

Predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović rekao je da je centralni objekat Predškolske ustanove "Pčelica“ dograđen i da je iz temelja izgrađen još jedan objekat vrtića u sklopu ove ustanove, čime je broj dece sa liste čekanja smanjen sa 138 na 78.

"U narednom periodu ćemo još raditi na ovom polju sve dok svakom detetu vrtić ne postane dostupan i dok svako dete ne dobije jednake uslove za predškolski razvoj“, rekao je on i dodao da će investicijom od oko 20 miliona dinara koju finansira Ministarstvo biti obezbeeno još 40 novih mesta. Rok za završetak radova je sedam meseci.

Predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić rekao je da je zadovoljan što će u dograđenom objekatu PU "Lane” u selu Pukovac deca moći da se druže, igraju, uče i srećno odrastaju u adekvatnim uslovima za njihov razvoj. Ministarstvo prosvete je za investiciju rekonstrukcije i dogradnje tog objekta izdvojilo oko 35 miliona dinara, čime je obezbeđeno dodatnih 40 mesta za decu u Pukovcu.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je istako da je za izgradnju objekta, kojim će se smanjiti lista čekanja upisa dece u vrtić za 160 mesta, Ministarstvo prosvete obezbedilo oko 80 miliona dinara. Predviđeni rok za završetak radova je do kraja 2022. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve