Vesti
08.07.2022. 21:05
Beta

Ana Brnabić

Premijerka: "Predstojeća zima biće teška"

Ana Brnabić 8.7.2022
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će predstojeća zima biti teška i da se zato radi sve kako bi se obezbedilo dovoljno energenata za građane i privredu, istakavši da je Srbija pokazala da ume da upravlja kriznim situacijama.

"Panedmija korona virusa sada izgleda kao 'mačji kašalj' u odnosu na ovo što sada živimo i što nam se sprema, ali borimo se da sebi kupimo svaki dan bezbednosti tokom zime", rekla je Brnabić za TV Pink i dodala da se u Vladi Srbije svaki dan računa koliko ima obezbeđenih energenata.

Kako je podsetila, Srbija je sa Mađarskom potpisala ugovor za dodatna skladišta za gas, a počelo je punjenje i tamo i u domaćem skladištu Banatski Dvor.

"Pregovaramo oko dodatne količine uglja, jer imamo problema oko kopanja našeg uglja i gledamo da radimo što brže da što više zatvorimo naš elektro-energetski sistem i da imamo sve što je potrebno za naše građane i privredu, ali i da te cene ne rastu kao što rastu u Evropi", kazala je ona.

Navela je i da se kriza u Srbiju preliva iz drugih zemalja i da će ukoliko nemačka privreda stane, a ovde zapošljava više od 75.000 ljudi, "Srbija imati ogroman problem".

Brnabić je kazala da se država zato bori za cenu gasa i električne energije kako bi domaća privreda bila konkurentna, podjednako i strani investitori i domaće kompanije.

Brnabić je rekla da građani moraju da razumeju da su vremene teška, ali je podsetila i da je Srbija prošla kroz pandemiju korona virusa bez nestašica, te da se "Srbija pokazala da ume da upravlja krizama".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Analitičari upozoravaju na dalji rast cena nafte u svetu
nafta

Uticaj rata u Ukrajini

04.07.2022. 12:56

Analitičari upozoravaju na dalji rast cena nafte u svetu

Dok rast cena nafte kao posledica ruske invazije na Ukrajinu već preti ekonomskoj, političkoj i društvenoj stabilnosti širom sveta, s upozorenjima na recesiju, analitičari predviđaju da bi nafta mogla dalje da poskupi, više od tri puta u odnosu na sadašnje cene, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve