Vesti
23.03.2022. 08:27
Beta

Izbori u Srbiji

Preokret: Građani Srbije ipak imaju više mesta za glasanje u CG

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

Građani Srbije moći će da glasaju na biračkim mestima u Crnoj Gori, i mimo zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava, kazao je odlazeći ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

On je u izjavi medijima saopštio da su iz ambasade Srbije dopunili notu kojom su tražili, pored ambasada i konzulata, dodatna tri ili četiri biračka mesta.

On nije saopštio na kojim će mestima i u kojim opštinama gradjani moći dodatno da glasaju. Ranije se u medijima pominjalo da su pored ambasade u Podgorici i konzulata u Herceg Novom tražili da se glasanje obavi i u Nikšiću, Beranama i Sutomoru.

Ministarstvo je prethodno odbilo zahtev za glasanje na dodatnim mestima, a javnost je juče o toj odluci obavestio Demokratski front, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio odgovor sa, kako je kazao, dalekosežnim posledicama.

Radulović je objasnio da je diplomatski predstavnik ambasade Srbije bio u Ministarstvu spoljnih poslova i dostavio dodatna obrazloženja, odnosno obrazložili da to žele zbog velikog broja raseljenih sa Kosova koji žele da učestvuju na izborima u Srbiji.

"Oni su dopunili i poslali notu, MVP je pozitivno odgovorilo notom, tako da ne vidim ništa sporno da se oko ovih stvari podižu tenzije i tonovi koji u ovom trenutku nisu potrebni ni u Crnoj Gori, ni region", rekao je Radulović.

Crna Gora, kako je dodao, nije jedina država koja će da odobri biračka mesta mimo ambasada i konzulata.

Radulović je kazao da su Austrija i Švajcarska, takođe, ove godine odobrile Srbiji glasanje u školama i mimo zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

"Stoga, ukoliko su Austrija i Švajcarska to mogle da dozvole, naravno uz neke još veće zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, ne vidim zašto Crna Gora ne bi mogla to da odobri i da završimo ovu priču koja zaista ne zaslužuje ovoliki ton i tenzije", rekao je Radulović.

On je kazao da razume u potpunosti "da su svi malo nervozni i u regionu i na evropskom kontinentu zbog rata u Ukrajini, kao i zbog izbora koji treba da se dese u Crnoj Gori i regionu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

OEBS prati izbore u Srbiji
izbori

Posmatračka misija

23.02.2022. 21:28

OEBS prati izbore u Srbiji

OEBS kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je otvorila posmatračku misiju u Srbiji povodom parlamentarnih i predsedničkih izbora koji će biti održani 3. aprila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve