Vesti
01.08.2019. 11:58
R. E./Tanjug

"PRETEKLI BUGARSKU" Vučić: U naredna tri meseca prosečna plata između 500 i 510 E

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Govoreći o ekonomskom stanju u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da smo po visini prosečne plate u poređenju sa regionom pretekli, na primer, Bugarsku, članicu Evropske unije.

Vučić je na TV Pink istakao da će naša zemlja postati najveći proizvođač guma u svetu. On je govorio o investiciji koju japanska kompanija "Tojo tajer" planira da realizuje u Inđiji, rekavši da će ta fabrika biti prva u ovom delu Evrope.

Predsednik Srbije očekuje da u naredna tri meseca prosečna plata u našoj zemlji bude između 500 i 510 evra, i ističe da će do kraja godine i plate i penzije biti veće.

Govoreći o metodologiji i načinu kako se postavljaju parametri na osnovu kojih se određuje pozicija zemlje u odnosu na druge, kaže da Srbija jeste u nekim od tih parametara bolja i od Hrvatske ali da će naša zemlja, "ako budemo vredno i marljivo radili" dostići standard te zemlje za 15 godina.

Srbija je, kaže, ubedljivo prva po broju stranih investicija u regionu, a javni dug je, podsetio je značajno smanjen.

Predsednik Srbije rekao je da čeka potvrdu za dolazak još jedne nemačke kompanije u Pančevu i da samo može da kaže da je to velika kompanija iz Bavarske i da je reč o velikoj investiciji.

"Čekam potvrdu za još jednu kompaniju, velika je i jaka, ali ne mogu da kažem ime. Iz Bavarske je", dodao je Vučić.

"Srbija će sa dolaskom Tojo tajera postati najmoćniji proizvođač guma u svetu", izjavio je predsednik i dodao da ta japanska kompanija planira i dodatne investicije.

Kako je podvukao, cela Inđija se raduje toj investiciji japanskog giganta, koji će samo u prvoj fazi uložiti 400 miliona evra i zaposliti 523 ljudi.

Povezane vesti - Vučić: Prisluškivan sam de facto 24 godine

Istakao je da Tojo planira još dve faze ulaganja, ali da ne može o tome da govori, pošto je to na kompaniji da saopšti.

"To su premijum gume koje svi koriste u svetu. Imamo u Srbiji već velike proizvođače guma kao što su Mišlen i Linglong, tako da ćemo postati najmoćniij prozvođač guma u svetu", rekao je Vučić, istakavši kako je veoma srećan zbog te investicije pošto je sa japanskim investitorom razgovarao tri godine, kao i da su oni dolazili 29 puta Inđiju.

Ta opština će zbog toga imati više prihoda za puteve, kanalizaciju i druge infrastrkturne projekte. Takođe, predsednik navodi da će u Tojo tajeru plate biti za oko 60 odsto više nego prosečne u Srbiji.

"To će biti izvanredna stvar za ceo Srem i stanovništvo okolnih mesta, Novi Sad i Beograd", rekao je Vučić dodajući da će raditi u toj kompaniji i inženjeri i visokokvalifikovana radna snaga.

Kaže da Japanci uvek više ulože i zaposle ljudi nego što u početku najave, što potvrđuje i slučaj Jazakija u Šapcu koji je sada stigao do 2.700 zaposlenih, a planira da da ukupno ima 3.500 radnika.

Predsednik dodaje da i pored toga takve dobre vesti traju samo jedan dan, kao i kada se napravi autoput koji se gradio godinama, dok kada se pojavi neko oštećenje na asfaltu to traje danima

Vučić kaže da pojedini mediji omalovažavaju dobre vesti i pridaju pažnju nekim marginalnim.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve