Vesti
24.11.2022. 13:04
Beta

Milorad Dodik

"Pritisci na RS i Srbiju, stojimo iza našeg naroda na Kosovu"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak u Beogradu da je očigledno da "međunarodni faktor" u ovom periodu dodatno pritiska Republiku Srpsku i Srbiju da pristanu na politička rešenja koja oni nameću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dodik i srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, razgovarali su o političkoj situaciji u regionu i preporukama koje je izglasao Evropski parlament izglasao.

"Nakon formiranja Vlade RS održaće se zajedničlke sednice sa Vladom Srbije u Banjaluci kako bi ponovo razgovarali o svim pitanjima koja su danas bila na dnevnom redu", rekao je Dodik.

On je rekao da je entitet BiH Republika Srpska izgubio mnogo ustavno propisanih ovlašćenja i da ona ne može da daje doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovin.

"RS je spremna da pruži podršku BiH na putu ulaska u Evropsku uniju ali nikako neće podržati da postane članica NATO-a", rekao je Dodik.

Predsednik RS je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, izjavio da suprotno uverenjima da su završeni svi procesi raspadanja bivše Jugoslavije oni još uvek traju i da je naivno verovati da ta pitanja mogu da se odvoje i da mogu da se rešavaju na odvojen način.

"Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji i uvek smo spremni u kapacitetima koje RS ima da pružamo da njihova prava budu zagarantovana", rekao je on i dodao da su sva rešenja i zahtevi koji su stizali na adresu Srbije bili uvek na njenu štetu i time neprihvatljivi.

On je rekao da je "međunarodni faktor" podelio svojim delovanjem isti narod koji je sada primoran da živi odvojeno i da su se "svi na Zapadu" udružili da ostanu iza ranije donete odluke da podrže samostalnost Kosova iako su videli da su doneli pogrešnu odluku.

Nedavno izabrana srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da se će se sa nove pozicije potruditi da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i zahvalila se na podršci Srbije u raznim projektima.

"Pozdravljam ideju za formiranje radnih grupa. Trebaće nam puno napora i puno podrške da prevaziđemo razne prepreke sa kojima se suočava Republika Srpska, ali i BiH", rekla je ona.

Cvijanović je kazala da želi da se izađe iz faze svađalačkog odnosa u BiH, na put sagledavanja koristi i realizacije projekata a ne blokada.

"Zadovoljstvo mi je što je Srbija pouzdano stala iza svih zajedničkih, strateški važnih projekata, i verujem da će tako biti i u budućnosti", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Beograd i Priština postigli dogovor o tablicama"
tablice, automobili

Žozep Borelj

24.11.2022. 09:03

"Beograd i Priština postigli dogovor o tablicama"

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi postigli su dogovor po kojem će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve