Vesti
18.12.2023. 22:10
R. E.

Rezultati

GIK objavio rezultate beogradskih izbora

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC

Gradska izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate izbora za odbornike skupštine grada Beograda.

Najviše glasova odnela je lista "Aleksandar Vučić - Beogradne sme da stane", drugoplasirana lista je "Srbija protiv nasilja", na trećem mestu je lista Miloš Jovanović - NADA za Beograd.

Prema preliminarnim rezultatima GIK-a na osnovu 92,46 odsto obrađenih biračkih mesta, liste koje su prešle cenzus su:

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – Beograd ne sme da stane - 39,35 odsto ili 49 mandata

2. SRBIJA PROTIV NASILjA – DOBRICA VESELINOVIĆ – prof. dr VLADIMIR OBRADOVIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA - 34,26 odsto ili 42 mandata

3. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA BEOGRAD – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović - 6,01 odsto ili 7 mandata

4. MI – GLAS IZ NARODA, Aleksandar Jerković - 5,37 odsto ili 6 mandata i 

5. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA – GRADONAČELNIK BEOGRADA - 4,81 odsto ili 6 mandata

Ostalih devet lista koje su učestvovale na izborima nije prešlo cenzus.

Odluka na Nestoroviću

Tas na vagi je lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda".

Kandidat SNS za gradonačelnika Aleksandar Šapić je i rekao da najverovatnije neće biti formiranja vlasti u Beogradu bez Branimira Nestorovića. Šapić je i proglasio pobedu.

"Godinu dana slušamo da je Beograd njihov, da je Beograd izgubljen. Da je Beograd mesto gde će da započne nova smena vlasti, a mi u Beogradu opet pobedismo", rekao je Šapić i zahvalio se svim Beograđanima.

Dr Nestorović, s druge strane, poručuje da bi koalicija bila smrtonosna za njegovu listu.

"Mi možemo da podržimo nešto, neke ideje, projekte, konkretne projekte. Ali mislim da bi koalicija bila smrtonosna za nas, to bi nas ubilo na samom početku, pre nego što smo počeli, jer bi bilo evo istrgovali su, dobro su prošli odmah su se prodali", poručio je Nestorović.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" je saopštila da ne priznaje rezultate glasanja u Beogradu, da zahteva njihovo poništavanje i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada. Prethodno, zahtevaju čišćenje biračkog spiska. U saopštenju su pozvali građane Beograda na proteste ispred gradske Skupštine i sedišta Republičke izborne komisije.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je rekao da svaka stranka ima pravo da svoje nezadovoljstvo iskazuje na određeni način, pa i izlaskom na ulicu. Ipak, dodaje da nije dozvoljeno da se vrši pritisak na organe za sprovođenje izbora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve