Vesti
21.12.2023. 21:23
Beta

Beograd

Novi protest ispred RIK-a, najavljen štrajk glađu još dve poslanice

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ispred sedišta Republičke izborne komisije u Beogradu održan je četvrti protest građana na poziv izborne liste "Srbija protiv nasilja", koja traži ponavljanje izbora na svim nivoima.

Predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić i Marinika Tepić su saopštili da neće biti odustajanja od zahteva za poništavanje decembarskih izbora.

Tepić, koja štrakuje glađu, je najavila da će joj se pridružiti poslanice Jelena Miloševića iz Niša i Danijala Grujić iz Novog Sada.

"Ne odustajemo od borbe za glasova a protiv lažnih izbora", kazala je ona, te ponovo optužila vladajuću Srpsku naprednu stranku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su za to odgovorni.

Najavila je i da će se, u narednom periodu, štrajku u znak podrške, pridruživati "još kolega" i dodala "ne da se nećemo povući, nego da ćemo borbu pojačati još više".

Prema njenim rečima, ta borba će trajati sve dok izbori ne budu poništeni.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Kazala je i da predstvanici koalicije "Srbija protiv nasilja" pripremaju i krivične prijave protiv svih odgovornih za izbornu krađu.

Aleksić je rekao da je trojici njihovih predstavnika dozvoljeno da u sedištu RIK pregledaju izborni materijal, te dodao da će oni "uraditi sve što mogu".

Ponovio je da su decembarski izbori "bili pokradeni".

Jedan od vođa studenata, aktivista Ivan Bjelić rekao je da je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatraženo nekoliko stvari u vezi provere biračkih spisova, sa rokom ispunjenja do ponedeljka.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

On je, obraćajući se okupljenima uz pomoć megafona, izrazio uverenje da ministarstvo neće uslišiti te zahteve, te pozvao okupljene da se "pripreme za blokade", koje će uslediti od ponedeljka.

Precizirao je da će blokade saobraćajnica najpre trajati po šest sati, te da će potom biti i duže ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi koji se odnose na uvid u biračke spiskove i njihovu reviziju.

"Birački spiskovi moraju biti detaljno provereni, u tome treba da učestvuje komisija stručnjaka", rekao je Bjelić.

"Tačne lokacije blokada nećemo saopštavati do početka samih akcija, da one ne bi bile dovedene u pitanje", dodao je on.

Kazao je da aktivisti nisu organizcija već su, kako je dodao, "svesni građani", te poručio vlastima da se "ne igraju" sa izbornom voljom građana Srbije.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Skup je protekao bez incidenata, a prisustvovali su i drugi predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović, Srđan Milivojević, Radomir Lazović, Zdravko Ponoš, Aleksandar Jovanović Ćuta, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Dobrica Veselinović, Đorđe Pavićević.

Saobraćaj koji je bio potpuno obustavljen u centralnoj beogradskoj ulici Kralja Milana, uspostavljen je nešto pre 21 sat, a novo protestno okupljanje je najavljeno za petak od 18 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o ponavljanju beogradskih izbora
1

Neizvesno

21.12.2023. 12:39

Vučić o ponavljanju beogradskih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da će biti neophodno da se ponovo organizuju beogradski izbori ukoliko nosilac liste "Mi, glas iz naroda" Branimir Nestorović ostane pri stavu da njegova odbornička grupa neće ulaziti u postizborne koalicije u gradskom parlamentu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve