Vesti
22.06.2022. 11:22
Beta

Blokiraće "Gazelu"

Radnici Fijata u osam autobusa krenuli za Beograd

fiat, fijat, kragujevac
Izvor: Shutterstock

Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat krenuli su za Beograd u osam autobusa da blokiraju most na Gazeli, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima Vlade Srbije.

Predstavnik radnika Fijata u pregovaračkom timu Đordje Milojević rekao je da će u Beogradu blokirati most na Gazeli "sa ciljem da se ispune svi njihovi zahtevi".

Radnici traže da se ponuda o otpremninama od 220 evra po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Među zahtevima je da se, dok traju pripreme za proizvodnju električnog automobila u fabrici, zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Predstavnik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Đordjević rekao je za Betu da su sinoć razgovarali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da je rekla da ne može da ih primi na razgovor ni sinoć ni danas do pet sati popodne.

On je rekao da se nada da će se rešenje naći u pregovorima jer misli ono da nije u protestima.

"Očekujemo da danas dobijemo pismenu garanciju da će se ispuniti naši zahtevi, a ako ne danas, najdalje do petka", rekao je Đorđević.
 

Radnici očekuju da ih u Beogradu prime premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da dobiju pismene garancije ispunjenja njihovih zahteva.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u Fijatu Igor Andjić izvinio se Beograđanima zbog najavljene blokade i rekao da su primorani da to učine.

Kompanija Stelantis, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika Fijat, zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv radnika za odlazak u inostranstvo mali, a nezadovoljni su otpremninama. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fijatovi radnici iz Kragujevca dolaze sutra u Beograd da protestuju
Fijat

Nezadovoljni

21.06.2022. 15:21

Fijatovi radnici iz Kragujevca dolaze sutra u Beograd da protestuju

Fijatovi radnici krenuće sutra autobusima za Beograd gde će protestovati i organizovati blokade, jer Vlada Srbije nije ispunila ni jedan njihov zahtev u vezi sa njihovim budućim radnim statusom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve