Vesti
11.09.2020. 18:02
Tanjug

SAD, Kosovo i Srbija nominovani za Nobelovu nagradu za mir

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Švedski poslanik Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada SAD Država, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Ovaj demohrišćanski političar je na svom Tviter profilu napisao da je danas predao nominaciju Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

"Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju“, navodi se u predlogu Jakobsona, prenosi Kosovo onlajn.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Evan Vucci

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

Povezane vesti - "Istorijski sporazum"

"Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno s Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa “, dodaje se u predlogu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Evan Vucci

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz "hladnog u topli mir".

Povezane vesti – “VELIKI DAN” Hoti: Prvi korak ka konačnom sporazumu

"Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob”, naveo je Jakobson.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve