Vesti
15.09.2023. 10:20
Beta

"Razočaranje"

Šta su poručili iz SAD posle neuspelih pregovora u Briselu

Amerika
Izvor: Shutterstock

SAD su izrazile razočaranje što u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nije postignut napredak i upozorile su obe strane da ozbiljno shvate obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Neimenovani portparol Stejt departmenta rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da "vreme ističe" i da SAD "žele da vide napredak".

"Želimo da vidimo napredak u pogledu obaveza preuzetih u dijalogu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Savetovaćemo se interno i s našim evropskim partnerima o sledećim koracima", kazao je sinoć portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Dodao je da je dijalog uz posredstvo EU "jedini put napred za Kosovo i Srbiju".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u četvrtak su se prvi put sastali od početka najnovije krize na severu Kosova, krajem maja.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je posle zajedničkog sastanka da, uprkos velikom trudu, "nije bilo moguće prevazići razlike" jer je Kurti insistirao na faktičkom priznanju Kosova kao prvom koraku u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, dok je Vučić prihvatio kompromisni predlog EU.

Kompromisni predlog, prema rečima Borela, podrazumevao je da se bavljenje političkim aspektima normalizacije odnosa i proces formiranja ZSO odvijaju paralelno.

Borel je rekao i da šest meseci posle dogovora Vučića i Kurtija u Ohridu, o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, "još nije počela primena najvažnijih tačaka" i dodao da to znači da su "i Srbija i Kosovo u direktnom i ozbiljnom kršenju obaveza preuzetih u dijalogu".

Vučić je kazao da je poslednja runda dijaloga u Briselu neuspešno završena jer Priština nije prihvatila kompromisni predlog EU o putu ka normalizaciji odnosa. Kurti je okrivio specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka, navodeći da je podržao stav Srbije da je formiranje ZSO preduslov za primenu drugih sporazuma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: "Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO"
1

Sastanak u Briselu

14.09.2023. 18:59

Kurti: "Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO"

Aljbin Kurti rekao je da sastanak u Briselu nije dao nikakav rezultat zbog uslovljavanja Srbije i podrške tom predlogu od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) kao preduslov za ostvarivanje drugih sporazuma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve