Vesti
16.06.2022. 14:11
Beta

Beograd

Sastali se Vučić i Čavušoglu: "Turska je snažan partner Srbije"

Vučić i Čavušoglu 16.6.2022.
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Srbija Tursku vidi kao snažnog partnera i veoma je posvećena razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa, izjavio je u četvrtak u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

"Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investcijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije", rekao je Vučić.

Kako je saopštio Vučićev kabinet, zvaničnici su razgovarali i o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo sa ličnim kartama.

Vučić je rekao da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

"Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona", dodao je predsednik Srbije.
 

Čavušoglu je preneo pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region.

Zahvalio je velikoj podršci koju Srbija pruža turskim kompanijamam, kao i na posvećenom radu Srbije na stalnom unapređenju uslova za investitore.

"Radite odličan posao za svoju zemlju i ceo region", rekao je Čavušoglu.

Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, šefom turske diplomatije je razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a ona je ocenila da je aktuelni nivo odnosa dve zemlje na najvišem nivou i da je važno da ekonomska saradnja raste. 

Brnabić je dodala da bilateralne odnose odlikuje intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, naročito kroz investicije turskih kompanija i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji, saopšteno je iz vlade Srbije.

Brnabić je zahvalila za "veliku podršku koju turska vlada i predsednik pružaju investitorima koji žele da ulažu u Srbiji, naročito za one koje učestvuju u napretku manje razvijenih delova Srbije".

Šef turske diplomatije potvrdio je da su turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika.

Turske firme, kako je naveo, rade i važne projekte na putnoj infrastrukturi, pre svega kada je u pitanju autoput Beograd-Sarajevo-Beograd.

Kako stoji u saopštenju, Čavušoglu je na sastanku naveo da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona, te da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć saradnji u regionu, a izgradnja putne infrastrukture, kako je rekao, predstavlja osnov za njen dalji razvoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li Erdogan zapravo čini uslugu Finskoj i Švedskoj?
Erdogan 20.5.2022.

Ulazak u NATO

21.05.2022. 07:10

Da li Erdogan zapravo čini uslugu Finskoj i Švedskoj?

Da li je blokiranjem procesa ulaska Švedske i Finske u NATO predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapravo učinio uslugu vladama u Stokholmu i Helsinkiju?
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve