Vesti
31.07.2019. 12:24
Tanjug

SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Skup žustar, ali konstruktivan. Razgovori se nastavljaju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Organizatori prvog sastanka vlasti i opozicije, Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo, saopštili su da je jučerašnji skup bio žustar, ali konstruktivan, da će se razgovori nastaviti, te da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji, koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i uslova i pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić, navodi se da će Fondacija i FPN organizovati seriju okruglih stolova povodom redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020.

Uz ocenu da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsećaju da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartijskog sistema.

Povezane vesti - Brnabić: Ne bih na sastanak, ali ako moram - ići ću...

I posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen je brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošhu i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata, dok građani iskazuju nepoverenje u institucije i izborne procese, navodi se u saopštenju.

"Uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku, pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora", navode u saopštenju. Taj dijalog bi na duži rok mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta, a na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak.

Na jučerašnjem sastanku, koji je, navode, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave. Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa u celini sa predstavljenim problemima izbornog procesa koje bi trebalo rešiti.

Pročitajte - RELATIVIZACIJA SUŠTINE: Bojkotom ću te, bojkotom ćeš me...

Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti - finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima. Organizatori su istakli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, što je, navode organizatori, bilo neophodno kako bi se u ovako teškom trenutku omogućla konstruktivna i otvorena rasprava.

U debatama će se i dalje primenjivati Chatham House pravila, a organizatori apeluju na medije da ih poštuju. Na prvom skupu su učestovali:

- Nebojša Stefanović - SNS

- Vladimir Ðukanović - SNS

- Vladimir Orlić - SNS

- Vladanka Malović - SNS -

- Dragan Đilas - SSP

- Marinika Tepić

- Zoran Lutovac - DS

- Miroslav Aleksić - Narodna stranka

- Aleksandar Ivanović - SDS

- Aris Movsesijan - Nova stranka

- Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju

- Kenan Hajdarević - LDP

- Petar Miletic PSG

- Branimir Jovanović - SDPS

- Jasmina Karanac - SDPS

- Toma Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

- Stefan Aksović - Dveri

- Ahmedin (Jonuz) Škrijelj - SDA

- Mirza Hajdinović - SDA

- Dragan Simić - FPN

- Dejan Milenković - FPN

- Milan Jovanović - FPN

- Dušan Spasojević - FPN

- Đorđe Pavićević - FPN

- Dušan Pavlović - FPN

- Ivan Stanojević - FPN

- Zlata Đorđević - Transparentnost Srbija

- Bojan Klačar - CeSID

- Emilija Orestijević - CeSID

- Sonja Liht - BFPE

- Pavle Dimitrijević - CRTA.

- Vladimir Đurić - Institut za uporedno pravo

- Violeta Beširević, profesorka

- Srđan Majstorović

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve