SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Skup žustar, ali konstruktivan. Razgovori se nastavljaju

SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Skup žustar, ali konstruktivan. Razgovori se nastavljaju


Organizatori prvog sastanka vlasti i opozicije, Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo, saopštili su da je jučerašnji skup bio žustar, ali konstruktivan, da će se razgovori nastaviti, te da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji, koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i uslova i pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić, navodi se da će Fondacija i FPN organizovati seriju okruglih stolova povodom redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020.

Uz ocenu da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsećaju da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartijskog sistema.

Povezane vesti – Brnabić: Ne bih na sastanak, ali ako moram – ići ću…

I posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen je brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošhu i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata, dok građani iskazuju nepoverenje u institucije i izborne procese, navodi se u saopštenju.

“Uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku, pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora”, navode u saopštenju. Taj dijalog bi na duži rok mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta, a na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak.

Na jučerašnjem sastanku, koji je, navode, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave. Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa u celini sa predstavljenim problemima izbornog procesa koje bi trebalo rešiti.

Pročitajte – RELATIVIZACIJA SUŠTINE: Bojkotom ću te, bojkotom ćeš me…

Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti – finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima. Organizatori su istakli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, što je, navode organizatori, bilo neophodno kako bi se u ovako teškom trenutku omogućla konstruktivna i otvorena rasprava.

U debatama će se i dalje primenjivati Chatham House pravila, a organizatori apeluju na medije da ih poštuju. Na prvom skupu su učestovali:

– Nebojša Stefanović – SNS

– Vladimir Ðukanović – SNS

– Vladimir Orlić – SNS

– Vladanka Malović – SNS –

– Dragan Đilas – SSP

– Marinika Tepić

– Zoran Lutovac – DS

– Miroslav Aleksić – Narodna stranka

– Aleksandar Ivanović – SDS

– Aris Movsesijan – Nova stranka

– Nebojša Zelenović – Zajedno za Srbiju

– Kenan Hajdarević – LDP

– Petar Miletic PSG

– Branimir Jovanović – SDPS

– Jasmina Karanac – SDPS

– Toma Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

– Stefan Aksović – Dveri

– Ahmedin (Jonuz) Škrijelj – SDA

– Mirza Hajdinović – SDA

– Dragan Simić – FPN

– Dejan Milenković – FPN

– Milan Jovanović – FPN

– Dušan Spasojević – FPN

– Đorđe Pavićević – FPN

– Dušan Pavlović – FPN

– Ivan Stanojević – FPN

– Zlata Đorđević – Transparentnost Srbija

– Bojan Klačar – CeSID

– Emilija Orestijević – CeSID

– Sonja Liht – BFPE

– Pavle Dimitrijević – CRTA.

– Vladimir Đurić – Institut za uporedno pravo

– Violeta Beširević, profesorka

– Srđan Majstorović

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar