Vesti
20.01.2022. 14:35
Tanjug

Beograd

Sećanje na najveće srpske vojskovođe

Živojin Mišić
Izvor: Shutterstock

Polaganjem venaca na Novom groblju, odata je počast generalu Pavlu Jurišiću Šturmu i vojvodama Petru Bojoviću i Živojinu Mišiću.

Državnu ceremoniju polaganja venaca povodom obeležavanja 100 godina od smrti generala Pavla Jurišića Šturma, 77 godina od smrti vojvode Petra Bojovića i 101. godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića predvodio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Polaganje venaca 20.1.2022.
Izvor: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Osim njega, vence su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, ispred Vojske Srbije brigadni general Nikola Dejanović i predstavnici udruženja potomaka i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je tom prilikom istakao da se grobovi vojskovođa obilaze da se ne bi dozvolilo da uspomena na njih izbledi, jer je svaki od njih utkao svoj život u temelje naše otadžbine i borio se za slobodnu i nezavisnu Srbiju i bolje sutra našeg naroda.

"Svetska istorija im odaje priznanje i svrstava ih u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata. Svaki od njih ostavio nam je u amanet da se danas u miru i slobodi borimo da gradimo što snažniju i složniju Srbiju", istakao je on.
 

Dodao je da smo, takođe, dužni da naša deca i potomci poznaju svoju istoriju i da se ponose što su rođena u zemlji jednog Živojina Mišića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma.

Naglasio je da se danas odaje posebna počast generalu Jurišiću, jer se ove godine obeležava sto godina od smrti, kako je rekao, ovog posebnog čoveka, nesvakidašnje biografije i izuzetnog vojničkog zvanja.

"Reč je o Lužičkom Srbinu, koji je rođen u srcu Saksonije i koji je toliko voleo našu zemlju i narod, da iako je bio pruski oficir se pridružio kao dobrovoljac srpskoj vojsci. I to u odsudnim godinama kada se Srbija borila za svoje oslobođenje. I ne samo to, reč je o čoveku kom je Srbija toliko bila u srcu da je promenio i ime i primio pravoslavnu veru", rekao je Stefanović.

Naveo je i da se Šturm borio čak u sedam ratova koje je Srbija vodila, i da o njegovom umeću i hrabrosti dovoljno govori više od 40 odlikovanja koja je dobio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zeitinlik: Meni samo jedno smeta
Đorđe Mihailović

Ðorđe Mihailović

10.11.2021. 19:30

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zeitinlik: Meni samo jedno smeta

"Nema boljeg naroda od srpskog naroda, samo treba da ima više sreće", kaže čuvar srpskog vojničkog groblja iz Prvog svetskog rata Zeitinlik iz Soluna, Ðorđe Mihailović, koji će u četvrtak primiti nagradu "Majka Srbija" za izuzetan doprinos u oblasti odnosa matične države i dijaspore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve