Vesti
21.10.2023. 10:05
R. E.

Agencije za bezbednost

Znate li da postoji servis za pomoć žrtvama saobraćajnih nesreća i kako funkcioniše

Udes, saobraćajna nesreća
Izvor: Shutterstock

Od pre dve nedelje u Srbiji postoji servis za pomoć onima koji su na neki način žrtve saobraćajnih nezgoda i nesreća.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić izjavio je da je pre dve godine Agencija pokrenula projekat u okviru kog je formirana radna grupa.

"U okviru radne grupe edukovano je oko 70 psihologa koji su dobili sertifikate o načinu i veštinama pomoći žrtvama saobraćajnih nezgoda", naveo je za RTS Ilić.

Besplatan savet moguće je dobiti telefonom, na broj 0800 085 087, a oni kojima je potrebna podrška mogu da zakažu i seansu, u dogovoru sa volonterima i dežurnim psiholozima.

"Namenjeno je svim ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u saobraćajnim nezgodama, koji su direktne žrtve, ranjeni, povrđeni, izgubili deo tela, izgubili voljenu osobu, onima koji su samo bili svedoci, pa su traumatizovani onim što su videli, pa čak i počiniocima koji osećaju krivicu zbog toga što su izazvali saobraćajnu nezgodu", objasnio je docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Petrović.

Psiholozi tvrde da je ljudima najteži prvi korak - da pozovu i počnu da pričaju.

"Preko telefona je teško, kada ne vidite neku osobu, na taj način pričati i podeliti sve to. Mi saslušamo, pružimo osnovnu prvu pomoć i podršku i zakažemo razgovor, gde će tek krenuti rad", kaže Petrović.

U Srbiji postoji udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju, jer na nivou pojedinca nije moguće uticati na institucije i zakonske procedure, izjavila je Verica Vitorović, majka koja je izgubila dete pre četiri godine u saobraćajnoj nesreći.

"Razlog nastanka su potrebe roditelja da promene i situaciju u samom saobraćaju i da pokažemo društvu da je potrebno da više brinemo o najosteljivijoj kategoriji u saobraćaju, a to su deca. Ja bih samo volela da svi obrate pažnju i da poštujemo jedni druge u saobraćaju, da se ne bahatimo. Ovih dana pričamo o terorizmu u Izraelu. Nama ne trebaju teroristički napadi, mi imamo teroriste u saobraćaju. Svakog dana se ujutru probudimo sa 15 vesti o nekim teškim saobraćajnim nesrećama", naglasila je Verica Vitorović.

I prošli vikend je nažalost ponovo to pokazao. U saobraćajnim nesrećama na putevima širom Srbije poginulo je sedmoro ljudi za samo dva dana. Većina su mladi, između 18 i 24 godine. Bilo je i više povređenih, među njima i jedno dete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako do naknade štete u slučaju saobraćajne nesreće
Saobraćajna nesreća, udes

Korisno

15.12.2022. 20:10

Kako do naknade štete u slučaju saobraćajne nesreće

Nakon saobraćajne nesreće se u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju mora isplatiti obeštećenje licu koje je pretrpelo štetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve