Vesti
15.05.2023. 19:34
Beta

"Govorio je..."

SPC o rečima patrijarha Porfirija koje su izazvale buru

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je patrijarh Porfirije na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama "oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji".

Povodom snimka sa prazničkog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na kome se čuje da patrijarh tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva "jadnice" i "bednice", Informativna služba SPC navela je da on te izjave nije uputio svim ženama, već je "govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera".

"Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu", navedeno je u saopštenju.

Iz SPC su ocenili da je razlog za tu "kampanju" to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o "protivustavnim" odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti predloženim "pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu".

"Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: 'Dobar dan, dobra ženo! - Otkud ti znaš da sam ja dobra'", saopšteno je iz SPC.
 

U saopštenju je ocenjeno da je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković tokom gostovanja na televiziji pokušala crkvi da ospori pravo da se izjašnjava o bilo kom društvenom pitanju, pa i "o nametanju načina na koji će narod međusobno opštiti i ozakonjenju obaveznosti rodne, odnosno transrodne prakse od vrtića pa na dalje".

Porfirije
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Informativna služba SPC ocenila je da su se pored poverenice, u "ogledalu istine" i "patrijarhovim kvalifikacijama", prepoznale i bivša ministarka Zorana Mihajlović i drugi.

"Svi oni, znajući dobro da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze sa brigom za žene, sa odbranom žena od nasilja, niti sa bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena, najbeskrupuloznije menjaju teze, tvrdeći da patrijarh govori o svim ženama pokazujući netrepeljivost prema njima", dodaje se u saopštenju.
 

Navodeći da patrijarh ne propušta priliku da stane u zaštitu žena, iz SPC su u saopštenju naveli kao primer dve njegove besede iz oktobra 2022. i aprila 2023. godine.

Dodali su i da su patrijarh i crkva, u kojoj je više žena nego muškaraca, u pogledu konkretne brige i pomoći ženama "učine dnevno onoliko koliko pomenuti nisu uradili u svojoj celokupnoj i dobro sponzorisanoj funkcionerskoj karijeri".

"Crkva već decenijima, uglavnom daleko od dnevne medijske pažnje, ugroženim ženama pruža konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć koju sigurno ne dobijaju u kancelarijama pomenutih. Mi ih naravno nećemo zloupotrebljavati i pozivati da se oglase", stoji u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije služio pomen žrtvama tragedije u školi
1

"Užasna bol ranila dušu"

04.05.2023. 21:49

Patrijarh Porfirije služio pomen žrtvama tragedije u školi

Patrijarh srpski Porfirije u hramu Svetog Save nakon večernje molitve služio je pomen za stradale u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na kome je pozvao sve građane da se pomole za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara.
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve