Vesti
02.11.2021. 17:40
R.E.

"Nacionalna avangarda"

Srbija između NATO-a i Rusije – ideologija ili pragmatizam

NATO i EU
Izvor: Shutterstock

Udruženje građana "Nacionalna avangarda" organizovalo je panel diskusiju u Medija centru u Beogradu na temu trenutnog geopolitičkog položaja Srbije između dva globalna rivala. Panel je organizovan sa ciljem da renomirani govornici prodiskutuju na temu mogućeg srpskog geopolitičkog opredeljenja tj. koji je najbolji put za zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Javnosti su se na ovu temu obratili renomirani govornici.

Profesor dr Srđan Perišić, profesor geopolitike sa Univerziteta Union Nikola Tesla, gospodin Filip Rodić, novinar i zamenik urednika magazina Pečat, gospodin Darko Obradović, istraživač Centra za strateške analize i docent dr Rastislav Stojsavljević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu kao predstavnik Nacionalne avangarde.

U svom izlaganju profesor Perišić je istakao nema poklapanja srpskih interesa i interesa NATO saveza i za njega je vojna neutralnost neizvodljiva bez oslanjanja jednim ramenom na Rusiju.

Gospodin Filip Rodić podvukao da se ne opredeljuje ni za Rusiju ni za NATO već želi da Srbija bude suverena i jaka i u čije poslove se ne mešaju ni veliki savezi ni velike sile već postoji samo partnerska saradnja i uzajamno poštovanje, što on u ovom trenutku ne vidi da dolazi sa Zapada.

Istraživač Obradović je naglasio da iskustva odnosa sa NATO pre 2013. godine usled lošeg političkog rukovođenja državom ne treba da vodi naše promišljanje danas.

Srpska vojska u saradnji kroz Partnerstvo za mir i vojne vežbe "Sablja" u Bugarskoj, "Er Solušn 2021" u Rumuniji, "Orion 21" u Grčkoj i "Platinasti vuk" u Srbiji dobija mogućnost unapređenja svojih sposobnosti.

Obradović je zaključio da je Srbiji za ostvarenje suverenosti neophodno savezništvo jer sama ne može to da postigne.

Docent Stojsavljević je pristupio temi ističući da je za Republiku Srbiju značajnije da unapredi bilateralne odnose sa SAD-om pre nego da razmatra priključenje nekom savezu. Postignuti Vašingtonski sporazum je dobar argument te teze. Stojsavljević se na kraju založio ispred Nacionalne avangarde da Srbija ostane vojno neutralna i da tu vojnu neutralnost može da reguliše slično kao Republika Austrija.

Diskusija među panelistima je utvrdila da se građani Srbije sve više okreću pragmatizmu, polazeći od onoga šta njima lično ili državi koristi. 

NATO
Izvor: Shutterstock

Može se zaključiti da odnosima sa ovim velikim geopolitičkim rivalima treba pristupiti racionalno, imajući u vidu šta je korist koju Republika Srbija i njeni građani mogu da dobiju. Jasno je da sile sa zapada oličene u NATO-u moraju da promene pristup prema Srbiji i posebno srpskom nacionalnom pitanju pre svega u sagledavanju povoljnijeg rešenja statusa Kosova i Metohije, Republike Srpske i položaja srpske zajednice u Crnoj Gori. Srpski nacionalni interes mora da bude makar uzet u obzir prilikom dogovora velikih sila.

U suprotnom građani Srbije neće imati sluha za bilo kakve predloge.

Zato je legitimno postaviti pitanje, pre svih gospodinu generalnom sekretaru NATO-a Stoltenbergu, da li taj savez namerava da promeni ili bar razmotri da promeni svoju politiku prema srpskom nacionalnom interesu?

Na kraju moderator Filip Pejković je ispred Nacionalne avangarde zaključio da je jasan stav koji zagovara Nacionalna avangarda, a to je ustavno prepoznavanje politike vojne neutralnosti, kao dobar model očuvanja postojećih nivoa i temelj daljih razvoja saradnje Srbije sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se sa povratkom talibana menja na geopolitičkoj mapi
Talibani

Nova "Velika igra“

29.08.2021. 08:05

Šta se sa povratkom talibana menja na geopolitičkoj mapi

Odluka SAD da se NATO povuče iz Avganistana za mnoge predstavlja dvostruki udar na alijansu jer je razgolićeno u kolikoj meri je NATO zavisan od Amerike, uz nove sumnje o budućoj američkoj spremnosti da obezbedi podršku saveznicima. A to na dnevni red ponovo stavlja ideju francuskog predsednika Makrona o „strateškoj autonomiji“ Evrope.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve