Vesti
23.09.2022. 09:22
Beta

Iskrcavanje vojske na Krf

"Srpski junaci, pamtimo vas i bićemo vam večno zahvalni"

1
Izvor: BETAPHOTO / ANA SLOVIC

Godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf obeležena je u četvrtak centralnom državnom ceremonijom koju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Posle polaganja venaca na spomen-kosturnicu u Mauzoleju na ostrvu Vido i u "Plavu grobnicu", navela je da Srbija "nikad neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka".

"Srpski junaci, zauvek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Na tome smo vam večno zahvalni. Živela Srbija", napisala je ministarka u Spomen-knjizi u Mauzoleju - preneo je njen kabinet.
 
1
Izvor: BETAPHOTO / ANA SLOVIC

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

1
Izvor: BETAPHOTO / ANA SLOVIC

Prvi srpski vojnici iskrcali su se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 srpskih vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.

1
Izvor: BETAPHOTO / ANA SLOVIC
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zeitinlik: Meni samo jedno smeta
Đorđe Mihailović

Ðorđe Mihailović

10.11.2021. 19:30

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zeitinlik: Meni samo jedno smeta

"Nema boljeg naroda od srpskog naroda, samo treba da ima više sreće", kaže čuvar srpskog vojničkog groblja iz Prvog svetskog rata Zeitinlik iz Soluna, Ðorđe Mihailović, koji će u četvrtak primiti nagradu "Majka Srbija" za izuzetan doprinos u oblasti odnosa matične države i dijaspore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve