Vesti
13.01.2022. 13:35
Tanjug

Mišljenja su podeljena

Šta Beograđani misle o referendumu (ANKETA)

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

U nedelju, 16. janura, građani će imati mogućnost da se izjasne da li žele promene u oblasti pravosuđa, a nekoliko dana uoči referenduma, mišljenja Beograđana su podeljena i dok jedni smatraju da treba izaći i odgovoriti na referendumsko pitanje, ima i onih koji su nedovoljno informisani ili nezainteresovani.

Velibor Stević iz Beograda kaže za Tanjug da će izaći na referendum i da će zaokružiti "da", jer smatra da pravosuđe treba da se reformiše.

Dodaje i da se na taj način unapređuje društvo, te da treba slušati ljude koji su stručni u toj oblasti i da, ako oni savetuju da se glasa za ustavne promene, tako treba da se uradi.

"Referendumom će se menjati pravosuđe, tako što se ono ojačava, ne mogu političari da postavljaju sudije, nego treba struka da ih postavlja", rekao je Stević.

Sredovečna Beograđanka kaže da još uvek nije sigurna da li će izaći na referendum i da nije dovoljno informisana o kakvim promenama je reč.

"Verovatno ću izaći da bih ispunila svoju građansku dužnost", kaže ona.

Student pravnog fakuleta u Beogradu Aleksa Radovanović kaže da će se najverovatnije izjasniti na referendumu i da je važno da građani budu informisani o svemu što se tiče politike i vlasti.

Zna da se menja Ustav, u smislu da se menja ime Vrhovnog kasacionog suda, kao i funkcionisanje javnih tužilaca i još nekoliko stvari.

Sa druge strane, njegov mlađi sugrađanin kaže da neće izaći na referendum jer nije upućen u temu, a kako kaže - uopšte ga ne zanima.

"Neću izaći na referendum, nisam upućen u to, apsolutno me ne interesuje", navodi on.

Istog mišljenja je i mlada Beograđanka koja kaže da ni ne zna "šta je to", jer nije upućena u aktuelna dešavanja u zemlji.

"Ne znam ni šta je to, ne gledam vesti", kaže ona.

Pravnica iz Beograda smatra da ljudi treba da se ponašaju u skladu sa zakonom, te da je dužnost svakog građanina da izađe na referendum.

"Izaći ću na referendum 16. januara, uvek ću uraditi ono što je u skladu sa zakonom", navodi ona.

Starija Beograđanka kaže da zbog pogoršane epidemiološke situacije još uvek ne zna da li će se izjasniti na referendumu, ali da će ukoliko bude izlazila zaokružiti "ne".

"Smatram da promene ustava treba da budu šire, a sa skupštinom koja je jednopartijska i nema mnogo smisla", kaže ona.

Njena sugrađanka je takođe protiv ustavnih promena, ali ne zna tačno zbog čega će na referendumu zaokružiti "ne".

"Ne znam zašto ću tako glasati jer se ne razumem šta će biti", kaže ona.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ustav na remontu
Skupština

Referendum 16. januara

05.12.2021. 22:45

Ustav na remontu

Izjašnjavanje građana o promeni Ustava raspisano je za 16. januar 2022. godine, a na glasačima je da kažu da li su za promene ili protiv promena u oblasti izbora sudija i tužilaca. I ne, preambula i Kosovo u njoj neće biti tema.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve