Vesti
03.01.2022. 23:30
Tanjug

Vladimir Dimitrijević

Referendum: Kako će tačno glasiti pitanje

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević, pokrenuo je u štampariji Javnog preduzeća "Službeni glasnik" štampanje glasačkih listića za izjašnjavanje građana na Republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Dimitrijević je naveo da će biti štampano 6.510.233 glasačka listića, kao što je ranije objavila Republička izborna komisija.

Podsetio je da će se glasanje održati na teritoriji cele Srbije, na svih 8.000 biračkih mesta i na 29 mesta u zavodima, kao i na 10 mesta u inostranstvu.

"Pitanje na referendumu glasi da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije, na koje će građani nedvosmisleno odgovarati sa da ili ne", rekao je on i naveo da će glasački listić biti bele boje i da je 0,5 posto od ukupnog broja listića rezervni.
 

On je kazao da će štampanje listića trajati koliko bude bilo potrebno da se birački materijal pripremi, odnosno u skladu sa Zakonom o propisanim rokovima.

"Distribuiraće se 10. i 11. januara u inostranstvu ,odnosno širom Srbije u jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju pod komisijama koja će kasnije taj materijal deliti biračkim odborima u rokovima do dana održavanja izbora", zaključio je Dimitrijević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ustav na remontu
Skupština

Referendum 16. januara

05.12.2021. 22:45

Ustav na remontu

Izjašnjavanje građana o promeni Ustava raspisano je za 16. januar 2022. godine, a na glasačima je da kažu da li su za promene ili protiv promena u oblasti izbora sudija i tužilaca. I ne, preambula i Kosovo u njoj neće biti tema.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve