Vesti
19.06.2021. 09:05
Mihailo Paunović

Istraživanje

Šta mladi u Srbiji misle o pitanju Kosova

Kosovo, grafit
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Prema istraživanju Instituta za evropske poslove, primetno je da je stav mladih prema Kosovu znatno oštriji od onih koji su na sredini ili pred kraj karijere.

Institut za evropske poslove je šestu godinu zaredom izvršio istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana Srbije o Kosovu i ovogodišnji rezultati su, između ostalog, pokazali da 68 odsto građana Srbije podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu. Upravo ova informacija nedavno je bila vest koju je prenela većina portala u Srbiji. I to jeste vest. Nešto što je lepo pročitati i što uliva nadu u normalizaciju odnosa između dva naroda. Makar među običnim svetom, koji nema veze sa politikom.

Isto istraživanje pokazalo je i drugu stranu, koja se provukla neopaženo, a možda bi trebalo da nas zabrine. Naime, ukoliko zagrebemo ispod površine ovih 68 odsto građana koji podržavaju uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, videćemo da procentualno ovu ideju najmanje podržavaju mladi od 18 do 29 godina (45 odsto), za razliku od građana koji spadaju u starosnu grupu 30–44 godine (59,4 odsto), odnosno 45–59 godina (79,4 odsto) i starijih od 60 godina (80,1 odsto).

Kako u razgovoru za „Ekspres“ kaže Naim Leo Beširi, godinama je situacija bila drugačija, ali se u poslednjih nekoliko godina primećuje desno orijentisani stav mladih ljudi, što direktor Instituta za evropske poslove povezuje sa negativnim narativom u medijima prema dijalogu Beograda i Prištine.

„Pošto je ovo šesta godina zaredom kako radimo ovo istraživanje, nismo preterano iznenađeni rezultatima, osim što nam je pažnju privukao konzervativni stav među mladima od 18 do 29 godina. On je posebno vidljiv kod odgovora na pitanje – Da li biste podržali nezavisnost Kosova da bi Srbija brže postala članica Evropske unije?

Sa ne je odgovorilo 76,9 odsto mladih što je procentualno jedino manje od odgovora koji su dali stariji od 60 godina. Primetno je da je stav mladih prema Kosovu znatno oštriji od onog koji zastupaju radno sposobni, odnosno oni koji su na sredini ili pred kraj svojih karijera. To znači da su informacije koje dolaze od Vlade Srbije i atmosfera u društvu uticali na dosta nepomirljiv stav mladih ljudi“, kaže Beširi.

Istraživanje koje je Institut za evropske poslove sproveo u saradnji sa istraživačkom kućom „Ninamedia“ rađeno je u martu 2021. godine i obuhvatilo je 1207 ispitanika. Pored odgovora na to kako mladi gledaju na Kosovo, istraživanje je, između ostalog, pokazalo da se smanjuje broj građana koji smatraju da je Kosovo izgubljeno, kao i da bi, da je sutra referendum o nezavisnosti Kosova, protiv glasalo 64,9 odsto ispitanika. Takođe, skoro polovina ne misli da će Srbija ikada uspostaviti punu kontrolu. Iako čak 85 odsto ispitanih građana ne zna šta je plan Vlade Srbije za Kosovo, četvrtina smatra da će ova vlada priznati nezavisnost, dok 38 odsto misli da Srbija može da povrati kontrolu nad Kosovom.

„Potpuno je jasno i istraživanje to potvrđuje da društvo ne zna šta je plan Vlade Srbije prema pitanju Kosova. Oko 45 odsto građana smatra da Srbija ne može opet da ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu, što govori da su građani s jedne strane realni i svesni da ne možete prisvojiti milion i po ili dva miliona stanovnika koliko živi na Kosovu. Međutim, ta retorika – ’Kosovo je srce Srbije’ i dalje opstaje u našem društvu. Istina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste u poslednjih par godina smanjio tu negativnu retoriku prema Kosovu utoliko da je omogućio dijalog između Beograda i Prištine, ali uključujući i unutrašnji dijalog. Danas je mnogo lakše govoriti o predlozima kako rešiti pitanje Kosova nego što je bilo pre nekih desetak godina“, ističe Beširi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Diploma(n)tija
Patrijarh Porfirije

Grčko priznanje Kosova

15.06.2021. 11:37

Diploma(n)tija

U Grčkoj pravoslavnoj crkvi Srbija bi mogla da ima najvećeg institucionalnog saveznika u nastojanjima da se spreči eventualno grčko priznanje kosovske nezavisnosti. Može li SPC u tom poslu da pomogne?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve