Vesti
16.06.2021. 14:11
R.E./Tanjug

Aleksandar Vučić

“Ova vlast neće priznati Kosovo ni pre ni posle izbora"

Aleksandar Vučić, 16. 6. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti nakon sastanka u Briselu, tokom kojeg je razgovarao sa premijerom Aljbin Kurtijem, rekao da je ponosan na delegaciju Srbije, ali i da je atmosfera bila nemoguća.

"Ponosan na to kako se srpska delegacija borila u Briselu", rekao je predsednik u obraćanju javnosti nakon sastnak i dodao da je "atmosfera bila nemoguća u kojoj neko ne želi dojalog". 

"Neodgovrnost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas, jer može da dovede do eskalacije situacije na KIM, i izazove druge neodgovrne ljude koji mogu da naprave incidente", rekao je Vučić i objasnio da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode računa da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

"Kada sam sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokcija sa vaše strane. Znate koja je provokacija sa naše stane? Držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrd, dobile zemljište tokom vladavine Slobodana Miloševića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija", preneo je Vučić i dodao da je posle toga ostao nem 30 sekundi.

"Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkva, ništa nije provokcija već verski obred u SPC", kaže predsednik. On je najavio je da će u narednih sedam dana biti organizovani sastanci sa predstavnicima naroda na KiM, o svim pitanjima.

Napominje da su u Briselu želeli da pokrenu pitanje energetike, ali da se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima, kao što je trafostanica Valič.

Ističe da je važno da se razgovarali na bilo koji način i da je Srbija pokazala da je odlučna za dijalog. "Srbija će uvek biti za razgovor, ali za to je potrebno da na drugoj strani budu racionalni sagovornici", ukazao je predsednik i dodao: "Želim da verujem da je to moguće".

Ponosan je kaže na srpsku delegaciju koja je imala pripremljeno sve do detalja, uključujući dokumentaciju svih grobalja na KIM koja su uništena, sve crkve i manastire koji su oštećeni.

Kaže da se prištinska strana o nestalima pozivala na informacije iz TV emisije sa Čankom i Dušanom Mihailovićem, a da tzv. OVK nikada nije imala arhivu da se ne bi ušlo u trag njihovim zlocinima.

Najavio je da će u skupštini u narednom periodu pokazati sve detalje, a da će sa političkim strankama koje žele izveštaj od svog predsednika razgovarati 21. juna.

Predsednik Vučić je poručio i da ova vlast neće priznati nezavisnost Kosova ni pre niti posle bilo kojih izbora, kao što je to radila prethodna vlast, pošto depeše Vikiliksa potvrđuju da je prethodni režim tražio od zapadnih zemalja da ne potežu pitanje priznanja Kosova pre izbora.

Vučić, je na pitanje novinara da li su posle 2000. godine izgubljene šanse po pitanju KiM, rekao da tada nismo imali nijednu šansu pošto ta tema nikog suštinski nije ni interesovala u to vreme. "Već je bilo samo nemojte tu temu da potežete pred izbore, već ćemo da priznamo Kosovo kada se izbori završe, što možete da vidite kroz depeše Vikiliksa i onoga što je govorio Borko Stefanović", naveo je predsednik.

Kako je rekao, oni su molili sve zapadne predstavnike samo da im ne traže da ne idu na priznavanje nezavisnosti Kosova pre izbora već posle izbora."I oni su tako i uradili (zapadne zemlje), čekali su da prođu izbori i onda su priznali nezavisnost Kosova. Postoje dokazi da su im to tražili. Šta vi očekujete da vam se desi, kad tražite da ostanete na vlasti i kažete njima - nas je baš briga za Kosovo", rekao je Vučić.

On je objasnio da su po pitanju KiM najviše propuštene šanse posle Drugog svetskog rata, do 1971. kada smo imali do 22 odsto Srba na KiM, pošto su posle ti procenti počeli naglo da padaju.

Predsednik Srbije je objasnio i da se svi potpisani sporazumi između Beograda i Prištine nalaze na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da su transperentni i dostupni na srpskom i engleskom jeziku, kao i na ćiriličnom i latiničnom pismu. Vučić ističe da Srbija u odnosu sa kosovskim Albancima nema šta da krije, već da je ponosna što je u teškim uslovima uspela da ostvari mir i ekonomski napredak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Uplašen sam za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Više nego ranije"

15.06.2021. 13:08

Vučić: Uplašen sam za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji

Aleksandar Vučić predsednik Srbije izjavio je u Briselu da je nakon trilateralnog sastanka uplašen za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji mnogo više nego što je bio zbog toga što je uvideo ko upravlja u Prištini misleći na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbijna Kurtija.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve