Vesti
08.06.2021. 21:05
R.E.

Saradnja FBI i Srbije

Stotine hapšenja širom sveta

Policija, 6. 8. 2021.
Izvor: EPA / VICTORIA POLICE / VICTORIA POLICE HANDOUT

Američki Federalni istražni biro (FBI), kao deo tekuće koordinisane operacije sa partnerima širom sveta, radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela.

Ova operacija, poznata kao Trojanski štit/Zeleni signal, jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala.

Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja.

"Ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja rasplićući mreže međunarodnog organizovanog kriminala", rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.
 

Kako se navodi u saopštenju ambasade SAD u Beogradu, u operaciji Trojanski štit/Zeleni signal, FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom "ANOM", koja je servisirala preko 12.000 šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja.

Početkom oktobra 2019, uređaji ANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu "koju su smislili kriminalci za kriminalce", a ciljna grupa za prodaju uređaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.

Uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), FBI je partner sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM.

Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i ciljanje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta.

Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji.

Kako se ističe u saopštenju, kriminalne mreže imaju ogromnu potrebu za šifrovanim komunikacionim platformama koje im olakšavaju rad.

Međutim, tržište šifrovanih platformi za kriminalce je nestabilno. Jula 2020, šifrovana platforma Enkročet (EncroChat) otkrivena je zahvaljujući operativnom akcionom timu "EMMA".

Nakon ove međunarodne operacije, koja je izazvala potres u kriminalnom podzemlju širom Evrope, usledio je još jedan sličan obračun marta 2021, kada je međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Skaj (Sky EČ) (tzv. Operacija Limit).

U ove dve operacije otkrivene su stotine miliona poruka razmenjenih među kriminalcima. Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Očekujući ovaj razvoj događaja, FBI, u tesnoj saradnji sa AFP-om, razvio je strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom.

Osnovni zadatak nove platforme bio je da cilja globalne organizacije koje se bave organizovanim kriminalom, švercom droge i pranjem novca bez obzira na teritoriju na kojoj operišu i da ponude slične šifrovane uređaje sa karakteristikama kakve kriminalne mreže traže.

Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt operacije Trojanski štit/Zeleni signal, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da pređu na platformu kojom je rukovodila FBI.

Izvršna direktorka Evropola Katarina De Bol pohvalila je ovu operaciju kao izuzetan uspeh vlasti Sjedinjenih Država, Evrope i celog sveta.

"Međunarodna zajednica organa gonjenja nastaviće da se bori protiv organizacija organizovanog kriminala i trgovine drogom, ma gde bile i za koji god način komunikacije se opredelile. Veoma sam zadovoljna što vidim da Evropol podržava ovu operaciju i jača partnerstva u sferi sprovođenja zakona sa naglaskom na multi-agencijski aspekt ove borbe", dodala je ona, navodi se u saopštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva pobeda nad kavačkim klanom
Hapšenje

Nema nedodirljivih

04.05.2021. 14:18

Prva pobeda nad kavačkim klanom

Slobodan Kašćelan našao se u pritvoru, nakon namamljivanja na informativni razgovor, puštanja na slobodu i tajnog praćenja, ali i sukoba na relaciji Dritan Abazović – sudija Miroslav Bašović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve