Vesti
12.06.2023. 17:32
Beta

Hag

Suđenje Hašimu Tačiju: Svedočenje bivšeg pripadnika OVK

hašim tači, 12. 6. 2023.
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Bivši pripadnik OVK potvrdio je na haškom procesu Hašimu Tačiju, navod optužnice da je, s jeseni 1998. u selu Bajgora kod Podujeva postojao pritvor OVK za "kolaborante" sa srpskim vlastima.

 

Tači, nekadašnji komandant OVK, optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići.

Prema optužnici, u Bajgori je OVK, u avgustu i septembru 1998, nezakonito lišila slobode, ispitivala, prebijala i zlostavljala bar 16 osoba, od kojih je "najmanje jedna bila srpske nacionalnosti".

Albanca Osmana Sinanija, pripadnici OVK su, po optužnici, izveli iz pritvora u Bajgori i ubili 30. avgusta 1998, pošto su ga ispitivali i pretili da će ga usmrtiti "ako ne prizna".

"Pritvornici su bili...optuženi za povezanost i saradnju sa srpskim vlastima", piše u optužnici.

Zaštićeni svedok 4232 izjavio je da je, u septembru 1998, kao "regrut" bio na obuci u bazi OVK u planinskom selu Bajgora.

Potvrdio je da je tu bio štab "operativne zone Lab" i da je komandant te zone OVK bio Rustem Mustafa zvani Remi.

"Za pritvor sam znao i pre obuke...svi civili su znali za to...Postojanje pritvora nije bilo skrivano od javnosti, a i ta zgrada je bila dostupna s glavnog puta", ispričao je svedok.

On je precizirao da je pritvor bio za "disidente" i "kradljivce".

Na pitanje tužiteljke Silvije Daskoli (Silvia D'Ascoli) šta podrazumeva pod disidentima, svedok je odgovorio:

"Osobe koje su saradjivale sa neprijateljem - kolaborante... Ljude koji su radili za srpski SUP".

Svedok je naznačio da su pritvorenici bili "civili".

Iz iskaza svedoka - koji je često bio zatvaran za javnost zbog zaštite njegovog identiteta - proističe da je on bar jednom stražario ispred zgrade pritvora.

Opisao je kako je jedan od starešina OVK došao i povišenim glasom ispitivao pritvorene, uz preciziranje da je mogao čuti samo reč "zašto".

Svedok je rekao i da su pritvorenici bili evakuisani u septembru 1998. kada je štab "operativne zone Lab" morao da napusti Bajgoru pred ofanzivom srpskih snaga.

Na traktoru kojim su pritvorenici odvezeni, svedok 4323 je, po sopstvenim rečima, prepoznao najmanje jednog pritvorenika.

Preko današnjeg svedoka, tužioci su dokazivali i da je OVK još u leto 1998. bila dobro organizovana i strukturisana vojna formacija.

Svedok je kazao da je s njim u Bajgori bilo oko 200 regruta, koje su instruktori, osim vojnim veštinama, podučavali i o "zakonima rata", "dužnostima vojnika, strukturi OVK i odnosu prema nadredjenima".

Posle tužiteljke Daskoli, svedoka 4323 unakrsno će ispitivati branioci optuženih.

Današnji svedok je osmi od početka sudjenja 11. aprila, a tužioci su najavili ukupno 312 svedoka.

Za ispitivanje tih svedoka, raspravno veće je tužilaštvo dalo rok do aprila 2025.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suđenje Tačiju: Treći svedok optužbe iza zatvorenih vrata
haški sud, 20. 4. 2023.

Haški tribunal

20.04.2023. 16:29

Suđenje Tačiju: Treći svedok optužbe iza zatvorenih vrata

Treći svedok optužbe je dao iskaz iza zatvorenih vrata na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve