Vesti
16.10.2021. 07:35
Marko R. Petrović

Zastrašivanje Srba

Sukobi na Kosovu - predizborni ritual Prištine

Kosovo 15.10.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Bojan Slavkovic

Baš kao i pred vanredne izbore u Severnoj Mitrovici novembra 2020. godine, specijalne jedinice kosovske policije upale su pred nedeljne lokalne izbore na nekoliko lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Nepune dve nedelje po okončanju krize oko registarskih tablica, na Kosovu je ponovo došlo do sukoba pripadnika specijalne policije ROSU i tamošnjih Srba. Uz obrazloženje da je u pitanju borba protiv krijumčarenja robe, kosovski specijalci su u sredu ujutru upali na više lokacija u Zvečanu i u Severnoj Mitrovici.

Nakon što su se građani okupili da bi protestovali, specijalci su ih rasterali suzavcem, šok-bombama, pri čemu je desetine ljudi povređeno, a Srećko Sofronijević iz Zvečana ranjen je hicima iz vatrenog oružja.

Na Kosovu se, inače, u nedelju održavaju izbori za lokalne organe vlasti – predsednike opština i članove opštinskih skupština. Simptomatično, slična policijska akcija dogodila se i u novembru 2020. godine, sedam dana pre tadašnjih vanrednih lokalnih izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice.

I tada je, naime, kao što se i sada iznosi u zvaničnoj policijskoj verziji, u pitanju bila akcija potrage za krijumčarenom robom. I tada su, baš kao i u sredu ujutru, na meti bile apoteke u centru Severne Kosovske Mitrovice. Na ulice su i tada izašli građani Severne Mitrovice, ali nije došlo do većih sukoba, već do povlačenja policijskih snaga.

Tolika podudarnost u tajmingu mnoge navodi na razmišljanje da li je reč o svojevrsnom pokazivanju sile i zastrašivanju kosovskih Srba pred nedeljne izbore.

Iz Prištine, međutim, poručuju da je u pitanju legalna policijska akcija, što svojim stavom podržavaju i u NATO-u. Iz sedišta NATO-a u Briselu, naime, saopštili su da su u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

"Kosovska policija sprovodi operaciju primene zakona širom Kosova. Misija KFOR-a, koju vodi NATO, u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevno sprovođenje svog mandata da obezbedi sigurno kruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, poručio je zvaničnik NATO-a.
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, naveo je kako je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku poručio da "zauzdaju" Prištinu "ili ćemo ih mi zauzdati".

"’Radimo na tome’, rekao je on, i onda su ih naterali da ih povuku", rekao je Vučić okupljenima u kasarni Vojske Srbije u Raški gde se sastao sa predstavnicima Srpske liste i drugim Srbima sa Kosova.

"Ipak, i za ovo danas, prema našim informacijama, imali su podršku barem jedne države, a ta država nije članica Evropske unije“, dodao je Vučić.

Otprilike uz isto vreme oglasio se i bivši izaslanik nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, ocenivši da "političke manipulacije nekih u Prištini pred lokalne izbore na Kosovu u nedelju moraju prestati".

"Ovo je opasno i bezobzirno. Džo Bajden takođe ne sme da ćuti o ovoj situaciji", napisao je Grenel na svom tviter profilu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Aljbin Kurti – najopasniji čovek na Balkanu
Aljbin Kurti 14.10.2021.

Kosovo

15.10.2021. 06:05

Aljbin Kurti – najopasniji čovek na Balkanu

Aljbin Kurti je jako opasan čovek. Jedan od onih kojima nije nikakav problem da vide i da proliju ljudsku krv. Na daljinski upravljač, što je nekada teže i monstruoznije nego da gledaš nekoga u lice, u oči, povučeš obarač i oduzmeš život. Da gledaš kako se život gasi u očima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve