Vesti
06.04.2023. 15:53
Beta

Beograd

Sve što treba da znate o novom sistemu javnog prevoza koji uskoro stupa na snagu

Autobus
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je predstavio novo rešenje sistema javnog prevoza koje bi, kako je kazao, trebalo da se primenjuje od maja.

On je novinarima najavio da će predlog o tome biti na sednici Skupštine grada 13. aprila.

Rekao je da će po novom sistemu u javnom prevozu biti dve zone umesto četiri, te da će dnevna karta koštati 200 dinara.

Biće ukinute karte od 89 dinara za vožnju od 90 minuta i trodnevne i petodneve karte.

Biće uvedena sedmodnevna karta od 1.000 dinara, a mesečna će koštati za prvu zonu 3.000 dinara, a za obe zone 3.500 dinara.

Godišnja karta će koštati 30.000 dinara za prvu zonu, a 35.000 dinara za obe zone.

Za sredšnjoškolce i starije od 65 godina prevoz će biti besplatan. Šapić je rekao i da će svi koji su do sada imali besplatan prevoz, imati to i ubuduće.

Rekao je da se ukidaju validatori i kontrolori u vozilima i da će kontrolu vršti komunalna policija, sada nazvana "Beli" koja će izdavati i naloge za naplatu kazni.

Karte će se kupovati SMS-porukama, aplikacijom i na prodajnim mestima nedavno osnovnog gradskog preduzeća "Naplata prevozne usluge", a neće biti moguće kartu kupiti kod vozača.

Plaćanje SMS-porukom biće kao i pri plaćanju parkiranja.

Šapić je rekao da će ostati i "plastika" - karta za one koji ne žele da koriste aplikaciju.

Gradonačelnik je ponovio da je sadašnji sistem "Bus plus" kojim od 2011. rukovodi privatno preduzeće "Kentkart", štetan za interese Grada i gradjana i ponovio da će Grad raskinuti ugovor o tome.

Šapić je rekao da se "privatnik nije pridržavao ni tako štetnog ugovora". Objasnio je da "sistem koji je baziran na validatoru, ne može da funkcioniše i donosi štetu i gradu i građanima jer nije unapredio javni prevoz".

Kazao je da će biti podnete prijave protiv svih koji su potpisli ugovor s Kentkartom, počevši od 2011. i da se to odnosi i na ljude iz tog preduzeća i iz gradske uprave. Nije precizirao protiv koga će iz Gradske uprave biti podnete prijave, već da će se o tome izjasniti "nadležni organi".

Šapić, funkcioner Srpske napredne stranke koji je 2011. bio u gradskoj administraciji kao predstavnik Demokratske stranke, kazao je da je spreman da preuzme svu odgovornost ako sud utvrdi da on ima bilo kakve veze s tim ugovorom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić: "Integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to ne žele"
1

Gradonačelnik Beograda

11.03.2023. 14:00

Šapić: "Integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to ne žele"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da rešenje problema nelegalnih romskih naselja jeste da se Romi integrišu u društvo, navodeći da to nije moguće ukoliko oni sami to ne žele.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve