Vesti
07.03.2023. 11:37
R.E./RTS

Ministarstvo zdravlja

Sve što treba da znate o pokušaju uvođenja zabrane pušenja u zatvorenom prostoru

Cigarete
Izvor: Shutterstock

Predlog izmena i dopuna Zakona kojima se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima je u završnoj fazi, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja. Bilo je i ranije pokušaja da se to sprovede, ali je sada apel lekara mnogo glasniji. Protivljenje ugostitelja i dalje je isto.

Srbija je prva u Evropi po smrtnosti od raka pluća. Tu dijagnozu prošle godine dobilo je sedam hiljada ljudi. I zato potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru ima sve veću podršku.

Panika je, pored pušača, nastala i među ugostiteljima zbog najavljenih visokih kazni za kršenje zabrane.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ističe da kazne moraju biti drakonske.

"Ne govorimo samo o kafanama, nego o svim zatvorenim prostorima, jer ako se plati kazna koja je pet, šest, deset hiljada dinara, to je ništa. Mi ćemo videti kako su drugi uradili, oni su stavili detektore za dim, i onda imate centralizovano praćenje, i tamo gde se pojavi signal, milionče odmah se skida sa računa", kaže Grujičićeva.

"Nema negativnih ekonomskih posledica u ugostiteljstvu"

I Evropa i region odavno su se odvikli od pušenja u zatvorenom prostoru. Kod nas postoji izuzeci.

Nekadašnja predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev navodi da je stanovništvo u Srbiji jako lepo prihvatilo 2010. godine taj zakon.

"Vi znate da se sad uglavnom u javnom prostoru i u javnom prevozu ne puši nigde. Ono što mi znamo i što je u celom svetu pokazano je da nema negativnih ekonomskih posledica zabrane pušenja u ugostiteljskom sektoru. Iako mi imamo dosta visok procenat pušača, recimo trećina odraslog stanovništva puši, dve trećine nisu pušači", navodi Krstev, prenosi RTS.

Ugostitelji već računaju gubitke

Ugostitelji već računaju gubitke i navode primer Grčke, u kojoj je nakon zabrane promet u prva tri meseca pao za 80 odsto.

Predsednik Udruženja "Ivent industrija" Nikola Janković smatra da je nelogično da se to uvodi preko noći.

"Morate da napravite sistem, gde se prvo po svim ostalim institucijama to lepo sprovede, a onda jedna ozbiljna grana privrede koja donosi dosta novca i Srbiji i Beogradu i ministarstvima da se lepo u to uključi. Ako se već tako nešto dešava, onda bi bilo realno da se na neki način ugostitelji subvencionišu", kaže Janković.
 

Dodaje da se ugostiteljski sektor jedva oporavio nakon pandemije.

Svi bi, kažu, trebalo da imaju mogućnost izbora – da li dozvoljavaju pušenje u objektu ili ne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uprkos bolestima i umiranju, cigarete puši 27,1 odsto Srba
pušenje, cigareta

Podaci "Batuta"

30.01.2023. 02:10

Uprkos bolestima i umiranju, cigarete puši 27,1 odsto Srba

U Srbiji, nајčеšćе коrišćеni duvаnsкi prоizvоdi su cigаrеtе које svакоdnеvnо puši 27,1 odsto stаnоvništvа stаrоsti 15 gоdinа i višе, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve