Zdravlje
26.01.2023. 11:57
Beta

Ministarka zdravlja

Grujičić o zakazivanju pregleda i magnetne rezonance, zapošljavanju studenata

bolnica
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da još uvek nije dovoljno dobra situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijalista, posebno kod zakazivanja gastroenteroloških i endoskopskih pregleda, ali i da će biti normalizovano u drugoj polovini februara.

"Dešava se negde da od tri gastroskopa ne rade dva ili od dva kolonoskopa ne radi jedan ili nijedan, tako da sada moramo hitno nabaviti tu opremu koja je neophodna, posebno za preglede koji se ne mogu obaviti na drugi način. Što se tiče operacija, Institut za ortopediju Banjica verovatno će kompletno izaći iz zbrinjavanja traume kada bude počela rekonstrukcija i da do juna se neće vraćati", rekla je Grujičić za RTS.
 

Ona je navela da je veliki problem i zakazivanje magnetne rezonance, kao i da su prioritet onkološki pacijenti.

"Pola sata po pregledu, to je nešto što je realno. U dve smene može da se uradi najmanje 24 pregleda. Pritom, ja ne znam kako je moguće da dve magnetne rezonance u Kliničkom centru odrade 12.000 pregleda, a sve ostale daleko manje. Videćemo u čemu je problem, da li baš moraju sve sekvence da se rade kod svakog pregleda ili ne. Naravno da su najdelikatniji onkološki pacijenti gde od dopisa radiologa bukvalno zavisi terapija", rekla je ona.

Ministarka je rekla da će do 31. avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener i da do tada 55 skenera treba da uđe u upotrebu.

Navela je da u februaru treba da počne novi krug zapošljavanja najboljih studenata medicine.

Povodom smrti bebe 10. januara u beogradskoj bolnici u Tiršovoj ulici, o kojoj pišu mediji, ministarka je rekla da inspekcija ministarstva nije uočila nijednu grešku, ali da će konačan sud doneti spoljašnji stručni nadzor.

"Unutrašnji nadzor je završen, nisu videli greške. Videćemo šta će reći spoljašnji stručni nadzor. To je jedino objektivna ocena onoga što se desilo kada porodica nije zadovoljna načinom lečenja", rekla je Grujičić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobra vest: Zakazivanje specijalističkih pregleda SVAKOG DANA
doktor, pacijent

Napokon!

20.12.2022. 09:20

Dobra vest: Zakazivanje specijalističkih pregleda SVAKOG DANA

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će uskoro biti povećan broj zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i dodao da to podrazumeva i dijagnostiku i specijalističke službe kako bi se rasteretili sekundarni i tercijalni centri.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve