Vesti
25.05.2023. 18:03
Beta

Istraživanje

Šta kažu Makedonci, koliki su im Srbi prijatelji?

Rukovanje
Izvor: Shutterstock

Skoro polovina građana Severne Makedonije smatra da je Srbija najveći prijatelj njihove zemlje, pokazuje objavljeno istraživanje Instututa Prespa iz Skoplja.

Po tom ispitivanju javnog mišljenja, odgovor na pitanje koja država ili međunarodni savez/unija je najveći prijatelj Severne Makedonije, Srbija je neprikosnoveno na vrhu sa 45,3 odsto.

Srbija je na toj listi, kako su preneli mediji, za tri godine zabeležila porast od oko 30 procentnih poena, jer je 2020. godine 14 odsto ispitanika Srbiju smatralo najprijateljskijom zemljom Severne Makedonije, da bi se u prošloj godini taj procenat povećao na 38,6 odsto.
 

"Najvažniji kriterijum za naše građane ko je prijatelj ili ne, jesu zajednički interesi i vrednosti, ali ne u tolikoj meri demokratski doprinos ili privreda i saradnja koju imamo sa tom zemljom", rekla je Ivana Jordanovska, spoljna saradnica i istraživačica Instituta Prespa.
 

Među razlozima za značajan skok Srbije prošle godine u poređenju sa 2020, prema istraživačima, mogao bi biti kovid period u kojem je Beograd Severnoj Makedoniji poklonio vakcine, dok je ove godine tu ulogu odigralo rešavanje crkvenog pitanja.

Posle Srbije, u izboru za naboljeg prijatelja Severne Makdonije sledi Kosovo sada devet odsto, a pre sa 5,6 odsto, SAD sa 6,8 odsto, Turska sa 6,6 odsto i Albanija sa 5,6 odsto glasova ispitanika.

Samo 0,2 odsto građana Severne Makedonije smatra da im je Bugarska najbolji prijatelj, a 0,5 odsto to misli o Grčkoj.

Srbija je kod 62,8 ispitanika bila odgovor i na pitanje "s kojom državom ili međunarodnim savezom/unijom Severna Makedonija deli najviše vrednosti ili interesa, pa prema tome treba li da ima najbliže odnose?".

Na pitanje koje su to vrednosti ili interesi, makedonski građani su uglavnom ukazivali na kulturu, veru i tradiciju.

Deo istraživanja Instituta Prespa bila su pitanja o tome koja je država ili međunarodna unija doprinela demokratskom i ekonomskom razvoju. Za razliku od prošle godine, kada Srbija nije figurirala u odgovorima, sada je u prva tri sa SAD i EU, preneo je portal 360stepeni.mk.

Po percepciji građana Severne Makedonije o doprinosu demokratskom razvoju, SAD su prve sa 24,2 odsto, zatim sledi EU, za koju se opredelilo 22,8 odsto, a na trećem mestu je Srbija sa 14,7 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja Instituta Prespa sprovedeno je telefonom u periodu april-maj na reprezentativnom uzorku od 1.001 ispitanika, uz dodatno anketirana lica od 20 do 35 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve