Vesti
14.09.2021. 07:05
Đoko Kesić

Politički nekrolog

Hoće li Đukanović biti smenjen i uhapšen

Milo Đukanović i Stevo Pendarovski 13.9.2021.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Većinska Crna Gora, nema sumnje, sve glasnije postavlja ovo pitanje. Mitropolit Joanikije javno poziva na odgovornost predsednika države zbog kršenja Ustava i niza drugih zakona. Vlast ocenjuje da se na Cetinju 5. septembra dogodio pokušaj državnog udara uz podršku terorista iz kriminalnog miljea.

Postoji jedna nezaboravna sekvenca iz slavnog vesterna „Buč Kasidi i Sandens Kid“ reditelja Džordža Roja Hila. Veseli pljačkaši vozova Buč i Sandens Kid beže iz Teksasa u Argentinu. Tamo bivaju provaljeni, vlasti šalju više stotina naoružanih ljudi da ih likvidiraju. Buč Kasidi (Pol Njumen) ih posmatra i izgovara neponovljivu rečenicu: „Ko su ovi ljudi?“

Ove filmske sekvence setio sam se u nedelju uveče dok sam gledao predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i koji, u obraćanju javnosti posle još jednog fatalnog političkog poraza, ispisuje svoj politički nekrolog. Njegov poraz je nesporan, on opet za sve krivi „srpski hegemonizam“ i Srpsku pravoslavnu crkvu. Ostao je gotovo sam protiv većine Crne Gore, čiji je on predsednik, verovatno pitajući se – ko su ovi ljudi?

I istorijsko iskustvo nas podseća da svi autokratski diktatorski režimi završavaju tako što se suveren sukobi sa sopstvenim narodom. Milo „Britva“ – ko bi to doskora slutio, jeste prokleta istorijska neznalica i ponavljač. Pre dve godine, Zakonom o slobodi veroispovesti, pokušao je da Srpskoj pravoslavnoj crkvi otme crkveno zemljište, koje redovno počiva na idealnim pozicijama za graditeljsko-kriminalne radnje...

Nije prepoznao da se sukobljava sa osam vekova svetovne i duhovne tradicije SPC, koja je u Crnoj Gori mnogo dublje pustila korene nego u Srbiji. Jer episkopi i mitropoliti Crnogorske episkopije, sve do pre stotinak godina, bili su i crnogorski državnici. Redovno (knez Danilo i kralj Nikola su to temeljno promenili), crkva i država su, u dobru ili zlu, uvek bile uz narod i sa narodom. Ponavljač je pomislio da je veći, ne samo od SPC, nego i od istorije, ali je dobio prvi veliki šamar. On i njegov DPS izgubili su izbore šest meseci kasnije.

Posledica tog velikog neznanja je protegnutog predsednika Crne Gore sačekala u njegovom rodnom Nikšiću. Izgubio je na lokanim izborima. Jer, političko pamćenje mase proradi ponekad, Nikšićani su se setili da su prađed, đed, otac, cela familija Đukanovića bili Srbi. To je bio i sam predsednik.

Gospodin Đukanović je po treći put propo iz istorije, 5. septembra na Cetinju. On je očajnik, u inauguraciji mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju video je izglednu priliku da se politički vrati za glavnu sofru. Cetinje jeste istorijski milje zelenaša, u tom gradiću su ga dočekivali sa komitskim pesmama i epskom koreografijom. Uostalom, moderni liberalni pokret pre tridesetak godina, sa višestranačjem, vratio se na Cetinje i na nekoliko potonjih izbora ulazili su u parlament.

I ove brojke glasno govore: Cetinje ima jedva 14.000 stanovnika. Đukanović je za 5. septembar jedva sakupio do 1000 komita, pola njih je dovezeno sa strane. Pa još, na parlamentarnim izborima na Cetinju je najviše glasova dobio Dritan Abazović, što će reći da Cetinjani više ne vole Mila.

Dritan Abazović
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Cetinjska zbivanja, najavljena od suverenista da je to poslednja linija „odbrane suverene Crne Gore od velikosrpske hegemonije“, pretvorila su se u katastrofalan poraz predsednika države. Njegova moć bila je samo magla ili pleva koju je pokupio vihor narodne volje. Đukanovićevo insistiranje da se hirotonisanje mitropolita „tuđe crkve“ mora obaviti na drugom mestu, a nikako u prestonici suverene Crne Gore. Narod koji se uspravio ispred sopstvenog predsednika nije imao razumevanje za predsednikove želje. Đukanović, pre nego su počeli sukobi suverenista i policije, napustio je gotovo kradom prestonicu suverene zemlje, čiji je i dalje predsednik. Ostala je omanja grupa momaka koji su više ličili na huligane sa fudbalskog stadiona, a nikako na umiven politički podmladak liberala i DPS-a.

Istini za volju, što nikako ne teši posrnulog predsednika Crne Gore, u Vladi Crne Gore došlo je do kolebanja, čak i „najracionalnijeg“ rešenja, „zbog mira i straha od krvoprolića“ da se inauguracija mitropolita Joanikija odloži ili da se premesti u Podgoricu. Neko moćan izvukao je taj poslednji tepih ispod nogu predsednika Đukanovića, odlučeno je – nema odlaganja niti odlaska sa Cetinja.

Milo Đukanović
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIĆ

Ovu istorijski važnu odluku mnogi politički činioci danas svojataju. Nemamo potpuna saznanja šta se događalo, šta je predlagao premijer Krivokapić, Dritan, a šta DF. U suštini, zbog poznavanja određenih karaktera, čak i da je Vlada Crne Gore odlučila da napravi ustupak Đukanoviću, odnosno da odloži hirotonisanje mitropolita Joanikija, sigurno to ne bi prihvatio patrijarh Porfirije. Naša saznanja govore da je on to i saopštio, „Hirotonisanje mitropolita Joanikija neće se odlagati niti pomerati sa Cetinja“.

Kojim aršinima će se meriti politički krah Mila Đukanovića? Sam čin pobune imao je karakter državnog udara jer je politički poraženi predsednik Crne Gore organizovao i u akciji indirektno učestvovao. Njegove komite bile su naoružane vatrenim oružjem, upućeni tvrde da su imali nameru da upotrebe snajper i da zoljom sruše helikopter u kojem su bili patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije, što sve ima klasičan opis terorističkog napada.

U Crnoj Gori u utorak 7. septembra oglasio se mitropolit Joanikije, odmerenim rečima saopštio je da Đukanović mora da snosi odgovornost za sve pomenuto što se 4. i 5. septembra događalo na Cetinju i oko njega. On je najpre prekršio Ustav Crne Gore, kao i mnoge bezbednosne i krivične zakone, saopštio je novoustoličeni mitropolit. Logika negde nalaže da mitropolit nije izašao u javnost bez konsultacija sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Pojedini politički znalci u Crnoj Gori govore i o mogućnosti pokretanja smene predsednika Crne Gore, što u ovim danima nabijenim svekolikim elektricitetima nikako ne bi trebalo isključiti.

Ali, pre svega, morali bi se pozabaviti analizom – šta bi se sve dogodilo da je neko od instruiranih komita pucao, da je pala krv, da je ne daj bože stradao mitropolit ili patrijarh? U Crnoj Gori, nema sumnje, došlo bi do krvavog građanskog rata i do nove „istrage poturica“. Po rečima Dritana Abazovića i nekih prvaka Demokratskog fronta, pa i premijera Krivokapića – 1,4 tona kokaina koji je otkriven ima važne konekcije sa predsednikom Đukanovićem. Abazović kaže da su čelnici DPS-a posle otkrivanja kokaina pokazali očiglednu nervozu i najavio da će istraga o ovom nerazjašnjenom slučaju od sutra ići novim tokom.

Da li Milo Đukanović ima veze sa pomenutom količinom kokaina, pokazaće istraga!? Suva logika kaže da ta količina belog praha nije mogla da uđe u zemlju bez njegovog znanja. Moj izuzetno obavešteni kolega mi je juče rekao „da nije zaplenjeno 1,4 tone kokaina, Milo Đukanović bi 5. septembra na Cetinju srušio vladu premijera Zdravka Krivokapića!“.

Na moju primedbu da Đukanović ima dovoljno novca kojim je mogao da isfinansira pomenutu akciju, moj sagovornik šeretski kaže „ne troše oni svoj novac nigde, čak ni u javnoj kući“.

Naredni dani i nedelje u Crnoj Gori biće zanimljivi. Na novoj vladi, koja je za ovih godina bila nedostojna litija, postaviće se jednostavno pitanje – ima li ona snage i moralnih moći da sve vinovnike cetinjskih događanja, koji su bili u žiži svetskih interesovanja, istera na čistac. Ako to ne urade, i oni će biti grla na koja se niko neće kladiti. Crna Gora je Augijeva štala, koju iza sebe ostavlja Đukanović i njegov DPS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Drugi verski rat u Crnoj Gori
Milo Đukanović 3.9.2021.

Koju bitku bije Milo?

06.09.2021. 06:05

Drugi verski rat u Crnoj Gori

Milo Đukanović je izgubio politički kompas kad je pomislio da će sa SPC izaći na kraj kad nema Amfilohija. Pogrešio je, suočio se sa patrijarhom Porfirijem.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve