Vesti
03.03.2020. 13:32
Tanjug

TAČI O SASTANKU U BELOJ KUĆI: Sa Vučićem sam pričao o konačnom sporazumu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači potvrdio je na svom nalogu na Fejsbuku da se sastao u petak u Beloj kući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tači je na Fejsbuku napisao da je sastanak sa Vučićem održan na poziv specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, a da je prisutan bio i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O"Brajan.

On je dodao da će u sredu ili četvrtak izvestiti poslanike skupštine u Prištini i građane o sastancima koje je imao u Vašingtonu, a naročito, kako je naveo, o ovom sastanku.

Povezane vesti - Sijera Leone povukla priznanje Kosova

On je ponovio zahvalnost Americi i predsedniku Donaldu Trampu.

Tači je na Tviteru napisao da je Kosovo zahvalno SAD na postojanoj podršci.

"I dalje smo posvećeni zajedničkom radu na postizanju konačnog sporazuma i međusobnog priznanja", napisao je Tači.

Rekao je da su razgovarali "o neophodnosti mirovnog rešenja pitanja između Kosova i Srbije i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma".

"Pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avionskoj i železničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla da budu od zajedničkog interesa, više u ekonomskom nego u političkom smislu", naveo je Tači za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je njegov sastanak sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem u Vašingtonu protekao "uobičajeno" i poručio da Srbija čeka ukidanje taksi "kako bismo mogli da razgovaramo o suštinskim stvarima".

Vučić je za RTS rekao da su sastanku prisustvovali specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost Trampa Robert O"Brajan s kojim ga, kako je najavio, kasnije večeras očekuje bilateralni susret.

"Sa njihove strane su bili Tači i Čolaku, sa moje strane Jović i ja", rekao je Vučić.

Pročitajte još: Đurić – Srbija zabrinuta zbog Kurtijevih pretnji

On je ponovio da će u narednim danima, "koliko sutra, prekosutra" biti novih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Dodao je da je rekao da Srbija nema dogovor o prekidanju kampanje povlačenja priznanja.

"Onda sam slušao sa druge strane kako je to važno. Ja sam rekao da nema problema, ali za to, sve vreme sam tražio od Albanaca samo jednu stvar, i to sam u Briselu 500 puta ponovio: "Ljudi, vi nemojte da se kandidujete za razlicite međunarodne organizacije i institucije, nemojte da nas terate da angažujemo sve moguće svoje kapcitete, dajte da dok razgovaramo, vi ne idete na dodatna priznanja i dodatna kandidovanja u Interpol, Unesko, u sve druge međunarodne organizacije i institucije, dakle da se dogovorimo oko toga i mi ćemo da stanemo, makar privremeno", rekao je Vučić.

Ali, kako je naveo, oni nikada to nisu hteli, jer bi odmah upitali "ko smo mi da sprečavamo smisao njihovog postojanja da lobiraju za te međunarodne organizacije i institucije".

"Oni nikada po tom pitanju nisu želeli dogovor. To je suština, da Srbija bez takvog dogovora na to ne može da pristane", poručio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve